Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Είμαι λαίμαργος ή μήπως βουλιμικός;

Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία Διατροφολόγος Διαιτολόγος

Για το Aridaia News

Πολλοί μπερδεύουν τη βουλιμία με την υπερφαγία, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το γρήγορο και μεγάλης ποσότητας φαγητού που χαρακτηρίζει τους λαίμαργους δεν έχει καμιά σχέση με ένα βουλιμικό επεισόδιο, που συνήθως συνδέεται με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Η νευρική βουλιμία( bulimia nervosa) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα τσιμπολογήματα κατά τα οποία το άτομο καταναλώνει πολύ περισσότερη τροφή μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα από αυτή που θα έτρωγε ένα φυσιολογικό άτομο, η διαφορά λοιπόν με την λαιμαργία που καταλήγει σε υπερφαγία είναι πως ο βουλιμικός νιώθει ταυτόχρονα με αυτό απώλεια ελέγχου της συμπεριφοράς του.
Ωστόσο, για να θεωρηθεί το άτομο βουλιμικό, πρέπει οι κρίσεις πολυφαγίας να εμφανίζονται τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, για μια περίοδο τριών έως έξι μηνών. Αν τα επεισόδια συμβαίνουν αλλά όχι τόσο συχνά, ίσως είναι μια καλή στιγμή αντιμετώπισης της κατάστασης πριν εδραιωθεί το πρόβλημα της βουλιμίας. Υπάρχουν άτομα που σε περιόδους έντονου στρες και άγχους, τρώνε υπερβολικά, επιβαρύνουν το στομάχι τους και κάνουν εμετό. Εάν αυτό γίνεται μόνο στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους, δεν είναι ανησυχητικό. Είναι απλά μια εκδήλωση άγχους.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός βουλιμικού ατόμου είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η τελειομανία και η παρορμητικότατα, μπορεί να συνυπάρχει κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ, τα χάπια διαίτης , ηρεμιστικά χάπια κ.α.

Δείτε πως περιγράφει ένα βουλιμικό άτομο, το πώς βιώνει ένα βουλιμικό επεισόδιο

«Ξεκινάει με τις σκέψεις μου για την τροφή που έχω απαγορέψει στον εαυτό μου. Στη συνέχεια αυτό αλλάζει σε μία έντονη επιθυμία για να φάω. Αρχικά αισθάνομαι ανακούφιση όταν τρώω και αισθάνομαι όμορφα. Αλλά μετά δεν μπορώ να σταματήσω και συνεχίζω να τρώω λαίμαργα μέχρι το σημείο που έχω σκάσει. Μετά απλά αισθάνομαι τύψεις και θυμωμένη με τον εαυτό μου.»
Συνήθως τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα χαρακτηρίζονται από υπερφαγία και λαιμαργία, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν ακραίες τεχνικές ελέγχου του βάρους τους.
Είναι λανθασμένη η άποψη πως ο βουλιμικός είναι ο παχύσαρκος. Κάθε άλλο. Ο βουλιμικός έχει κανονικότατο βάρος και φροντίζει να έχει κανονικό βάρος με ένα ιδιόμορφο και καταστρεπτικό τρόπο, όπως είναι και ο δρόμος που ακολουθεί ο κάθε εξαρτημένος: ο δρόμος της αυτοκαταστροφής. Το άτομο εκδηλώνει επανειλημμένες απρόσφορες αντισταθμιστικές συμπεριφορές από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό του βάρος. Στις συμπεριφορές αυτές συγκαταλέγονται η πρόκληση εμετού και η χρήση καθαρτικών/διουρητικών για τους «καθαρτήριους τύπους», ή υπερβολική άσκηση και αποχή από το φαγητό για τους «μη καθαρτήριους τύπους».

Αν η κατάσταση είναι χρόνια τότε είναι δυνατόν να προκληθούν προβλήματα σωματικής υγείας. Οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις είναι η διάβρωση των δοντιών, το πρήξιμο του προσώπου, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός και η μυϊκή ατονία που προκαλούνται από τους συχνούς εμετούς. Ωστόσο εξίσου σημαντικές είναι οι επιπτώσεις σε ψυχικό επίπεδο.

Αντιδράστε

Σκοπός είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης και η αποδοχή της νόσου από το άτομο. Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή. Ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί διατροφικά, ώστε τουλάχιστον να μπορεί να αναγνωρίζει το βιολογικό αίσθημα της πείνας και τα σήματα κορεσμού.
Προσπάθησε να αλλάξεις……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News