Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Το Σύνδρομο της Βραδινής Υπερφαγίας


Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος.
Για το Aridaia News!


Διακόπτεται τον ύπνο σας αργά το βράδυ για να γευτείτε την ξεχασμένη πίτσα στο ψυγείο ή ένα γευστικό κομμάτι κέικ σοκολάτας, σπάνια όμως ένα φρούτο! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εκείνη την ώρα αν όντως νιώθετε πείνα ή κάτι άλλο σας οδήγησε στην κουζίνα κατά τις 3 τα χαράματα…

Ίσως μια καλή δικαιολογία να ήταν το ότι δεν έχετε φάει όλη την ημέρα και πρέπει να καλύψετε τις ανάγκες σας ή το ότι δεν πεινάτε το πρωί άρα παραλείποντας το πρωινό σας γεύμα θα έχετε το επιθυμητό ισοζύγιο ενέργειας για το επόμενο 24ωρο! Μήπως όμως όλες αυτές οι σκέψεις είναι χαρακτηριστικά μίας διατροφικής διαταραχής;

Το 1955 πρωτοπεριγράφτηκε από τον Καθηγητή Al.Stunkard μια μορφή διαταραχής με βασικό τρίπτυχο αναγνώρισης, την πρωινή ανορεξία, την βραδινή υπερφαγία κα την αϋπνία. Από το 1955 μέχρι σήμερα, ο Καθηγητής Al.Stunkard επέκτεινε τις κλινικές έρευνες που αφορούσαν στο σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας (night eating syndrome) και κατέληξε στο ότι η εν λόγω διαταραχή, εμφανίζεται δυσανάλογα ανάμεσα σε παχύσαρκα άτομα, κυρίως τις περιόδους έντονου στρες και αποτελεί οργανική προσπάθεια άμβλυνσης του στρεσογόνου φορτίου.

Σύγχρονες μελέτες που αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα πιο πάνω κριτήρια, καθορίζουν ότι η εξάπλωση του συνδρόμου βραδινής υπερφαγίας στο γενικό πληθυσμό, αγγίζει ποσοστό 1,5%, ενώ ανάμεσα στα άτομα που προσφεύγουν για θεραπεία αϋπνίας, το ποσοστό φθάνει το 5%.

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις που έδωσε ο Καθηγητής Al.Stunkard, το σύνδρομο είναι σημαντικό μονοπάτι για την εκδήλωση της παχυσαρκίας και αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό διαταραχής σε τρία επίπεδα, αυτό της πρόσληψης τροφής, του ύπνου και της διάθεσης.

Σίγουρα, ένας τέτοιος τρόπος διατροφής είναι τροχοπέδη στις επανειλημμένες προσπάθειές σας για απώλεια βάρους!

Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου;

Έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη, η αγωνία, διαπροσωπικοί στρεσογόνοι παράγοντες, ανία, μακροχρόνιες δίαιτες και απογοήτευση από την εικόνα του σώματος μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στη βραδινή υπερφαγία.

Σημάδια και συμπτώματα:

• Το άτομο παρουσιάζει πρωινή ανορεξία, δηλαδή πολύ μικρή όρεξη για πρωινό. Καθυστερεί να πάρει το πρώτο γεύμα της ημέρας για αρκετές ώρες από τη στιγμή που θα ξυπνήσει. Δεν πεινάει και ανησυχεί για το πόσο πολύ έφαγε το προηγούμενο βράδυ.
• Καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού μετά το πέρας του βραδινού του γεύματος παρά κατά την ώρα που αυτό εξελίσσεται.
• Τρώει περισσότερες θερμίδες από το μισό της ημερήσιας πρόσληψής του κατά τη διάρκεια του βραδινού του γεύματος και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
• Το φαινόμενο αυτό επιμένει για περισσότερο από 2 μήνες.
• Το άτομο νιώθει πιεσμένο, αγχωμένο, ανήσυχο ή ακόμα και ένοχο για το τι έχει φάει.
• Ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας , είναι πιθανό να βρίσκεται σε κατάθλιψη, να έχει νευρικότητα, να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση κτλ.
• Υπάρχει πρόβλημα στο να κοιμηθεί εύκολα όπως επίσης και να παραμείνει κοιμισμένος. Τα άτομα αυτά ξυπνάνε κατά μέσο όρο 4 φορές το βράδυ σε αντίθεση με τα φυσιολογικά άτομα που σηκώνονται κατά μέσο όρο 1 φορά το βράδυ.
• Τα τρόφιμα που καταναλώνει είναι κυρίως υδατάνθρακες (περίπου το 65% των τροφίμων που καταναλώνουν): φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αμυλούχες τροφές και κυρίως φαγητά κακής ποιότητας και υψηλής θερμιδικής αξίας.
• Το σύνδρομο της βραδινής υπερφαγίας περιλαμβάνει συνεχόμενα επεισόδια λήψης τροφής μέχρι τις πρωινές ώρες.
• Η κατανάλωση τροφής προκαλεί στον ασθενή αισθήματα ενοχής και ντροπής και όχι απόλαυσης ή ικανοποίηση.

Προσπάθησε να αλλάξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News