Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πολυκυστικές ωοθήκες: Μήπως ευθύνονται για τα περιττά κιλά στο σώμα μου;

Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία , Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

Για το Aridaia News!!

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας σε γόνιμη ηλικία και αντικατοπτρίζει ένα φάσμα εκδηλώσεων, από διαταραχές περιόδου και ωορρηξίας έως υπογονιμότητα και σακχαρώδη διαβήτη.

Η συχνότητα του συνδρόμου είναι αρκετά υψηλή: περίπου έξι στις δέκα γυναίκες πάσχουν από αυτό, ενώ πολλές από αυτές ούτε καν το γνωρίζουν.
Τα αίτια του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνονται τόσο η γενετική προδιάθεση, όσο και η επίδραση διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων που αφορούν κυρίως τον τρόπο ζωής της γυναίκας.

Η εμπλοκή των ορμονών στο σύνδρομο αυτό, δεν περιορίζεται μόνο στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, αλλά τόσο η ινσουλίνη όσο και η τεστοστερόνη συμβάλουν στην αύξηση των συμπτωμάτων και των διαταραχών, με υπερινσουλιναιμία ( αυξημένης τιμές σακχάρου στο αίμα) ινσουλινοαντίσταση (αντίσταση των ιστών να απαντήσουν στην ινσουλίνη) και κλινικά χαρακτηριστικά την υπερτρίχωση, την παχυσαρκία , τις διαταραχές της περιόδου, την αύξηση του μεγέθους των ωοθηκών , την ακμή κ.α.

Μετά από έρευνες που αφορούν το σύνδρομο, έγινε γνωστό πως για την εξέλιξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, τεράστιο ρόλο παίζει η παχυσαρκία. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο σύνδρομο, εμφανίζουν ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας (σχήμα μήλου) με συνεπακόλουθες επιδράσεις στα λιπίδια ( όπως αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης) και στο σάκχαρο του αίματος.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, η απώλεια βάρους, είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να λάβει μια γυναίκα για την ύφεση των συμπτωμάτων της παράλληλα με την κατάλληλη θεραπεία που της έχει προτείνει ο θεράπων ιατρός της, με συχνό αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ωορρηξίας και την ομαλοποίηση της περιόδου. Είναι σημαντικό, η κινητοποίηση για απώλεια βάρους να γίνει άμεσα, μετά από την πρόσληψη των πρώτων περιττών κιλών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αμηνόρροιας και η δυσκολία στην απώλεια του βάρους.

Ένας υγιεινός και σωστός τρόπος ζωής , μαζί με την όποια φαρμακευτική αγωγή έχει συνταχθεί από τον ειδικό ιατρό, αποτελούν τα βήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Από την πλευρά της διατροφής:

Υπολογίστε τον Δίκτη Μάζας Σώματος σας ( βάρος/ το τετράγωνο του ύψους) και προσέξτε να μην ξεπερνάει το 25. Εάν έχετε περιττά κιλά προσφύγετε σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Οι μισές περίπου γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι υπέρβαρες. Απώλεια έστω και μέρους του περιττού βάρους θα βελτιώσει την ορμονική σας κατάσταση.
Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες που μόνο στόχο έχουν την απώλεια της μυικής σας μάζας και την επαναπρόσληψη περισσότερων κιλών.

Μετριάστε τους υδατάνθρακες στη καθημερινή σας διατροφή. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται στενά με τη δράση της ινσουλίνης και το σάκχαρο του αίματος. Περίπου 40% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ιι μετά την ηλικία των 40 ετών.
Προτιμάτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως φρούτα με την φλούδα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι κ.α. )Αυτές προκαλούν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τις αντίστοιχες με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη της οποίες θα πρέπει να αποφεύγετε: γλυκά, ζάχαρη, άσπρα, αμυλούχα τρόφιμα όπως τα κέικ, τα άσπρα ψωμιά, μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών και άσπρο ρύζι, επεξεργασμένα άμυλα, κ.α.

Καλύψτε τις ανάγκες σας για πρωτεΐνη με ψάρι κοτόπουλο και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Τέλος να τονιστεί πως η συστηματική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει μέγιστα, στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης που παρατηρείται, αλλά και στην ψυχική ισορροπία που συχνά διαταράσσεται στο πλαίσιο του συνδρόμου, έτσι θα εξασφαλίσετε καλύτερη ορμονική ισορροπία, ομαλοποίηση του βάρους σας, περισσότερη ενέργεια, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το γρήγορο περπάτημα για 40 λεπτά ημερησίως είναι ότι πιο ιδανικό!

Προσπάθησε να αλλάξεις….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News