Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Κύθνος: Κυκλαδίτικη γοητεία που συναρπάζει

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ iloveyougreece.gr

Αν και η Κύθνος είναι ένα από τα πιο κοντινά στην Αττική κυκλαδονήσια, παραμένει από τις πλέον άγνωστες γωνιές του Αιγαίου. Στο βόρειο μέρος του βρίσκονται ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού, η Χώρα (ή Μεσαριά), η πρωτεύουσα, τα Λουτρά και η Δρυοπίδα. Το νότιο μέρος της Κύθνου είναι σχεδόν ακατοίκητο, με μόνες εξαιρέσεις την περιοχή της Παναγίας Κανάλας, όπου και το ξακουστό μοναστήρι (με το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού), και τον μικρό κόλπο του Αγίου Δημητρίου.



Το νησί έχει 65 περίφημες αμμουδιές με πιο εντυπωσιακή αυτήν της Κολόνας, όπου μια λωρίδα άμμου συνδέει το νησάκι του Αγίου Λουκά με την Κύθνο. Σ’ ένα τοπίο απόλυτα κυκλαδίτικο, με γυμνούς και άνυδρους λόφους, ζωσμένους με ολόκληρα χιλιόμετρα ξερολιθιές, βρίσκονται διασκορπισμένα 350 κατάλευκα γραφικά ξωκλήσια. Τα χωριά της Κύθνου είναι γεμάτα πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, πλατείες, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Ακολουθήστε τα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά του νησιού, γευτείτε βερύκοκα και άγρια μούρα, και φυσικά επισκεφτείτε το σπήλαιο Καταφύκι (στις Φιρές), ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.



Η Κύθνος κατεξοχήν προσφέρεται για ιαματικό τουρισμό• στην περιοχή Λουτρά (4,5 χλμ από τη Χώρα) λειτουργεί υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο και υπάρχουν δύο θερμές πηγές, ονομαστές ήδη από τα’ αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους: η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52° C.

Τα πανηγύρια της Κύθνου (15 Αυγούστου στην Παναγία Κανάλα και την Παναγία της Νικούς) έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό μαζικό χαρακτήρα τους• όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στο γλέντι τραγουδώντας με τις «ζίες», τους μουσικούς διαλόγους μεταξύ βιολιού και λαούτου.

Θαλάσσιος & Καταδυτικός Τουρισμός

Η Κύθνος είναι ένας κοντινός και προσιτός προορισμός, άγνωστος στους πολλούς που κρύβει όμως άπειρα μυστικά για τους λάτρεις της φύσης.Ενδείκνυται για καταδυτικές εξορμήσεις, ενώ η καταδυτική ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Λουτρών οργανώνει καταδυτικές εκδρομές και αποδράσεις. Επιπλέον, για τους λάτρεις του ψαρέματος διαθέτει νερά πλούσια σε αλιεύματα. 



Σπήλαιο Καταφύκι



Το σπήλαιο Καταφύκι είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το φυσικό και το ανθρωπογενές στοιχείο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στο νότιο άκρο του παραδοσιακού οικισμού της Δρυοπίδας, στη θέση Φυρές. Πρόκειται για έναν υπόγειο χώρο, σε υψόμετρο 190 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ο οποίος συγκροτείται από μεγάλο φυσικό σπήλαιο, αλλά και τεχνητές στοές μεταλλείου. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει ως εκεί εύκολα, μέσα από τα γραφικά σοκάκια της Δρυοπίδας.



*Ευχαριστούμε το VisitGreece για την πολύτιμη βοήθεια και τις ιστοσελίδες kythnos.gr, και visitgreece.gr για την παραχώρηση υλικού. 

Φωτογραφίες: kythnos.gr, dronegr.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News