Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Απόλυτα επιτυχημένη η ημερίδα για τις Νέες Τεχνολογίες και την Αειφορική Αγροτική Ανάπτυξη

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (ΕΠΕΓΕ) – Παράρτημα Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και ο Δήμος Αριδαίας.

Το θέμα της ημερίδας ήταν “Νέες Τεχνολογίες και Αειφορική Αγροτική Ανάπτυξη”.
Οι εισηγητές ήταν οι ακόλουθοι:

 Δρ. Θωμάς Μπουρνάρης, Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
 Σταύρος Βουγιούκας, Επίκ. Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 Μιχαήλ Σαλαμπάσης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
 Αναστάσιος Μιχαηλίδης, Λέκτορας Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 Ευάγγελος Μπαλτάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκομένους να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία και για τη σχέση τους με την αειφορική αγροτική ανάπτυξη. Μετά τη συζήτηση ακολούθησαν ερωτήσεις στους εισηγητές και παρεμβάσεις.
Ο κ. Χρήστος Μπάτζιος, πρόεδρος της ΕΠΕΓΕ- Παράρτημα Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, παρουσίασε αρχικά τους σκοπούς της εταιρείας, καθώς επίσης και το έργο που έχει επιτελέσει έως σήμερα.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Πέτρος Ζέρζης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ευχαρίστησε τον συντοπίτη μας κ. Γαρίφαλο Αραμπατζή, Επίκουρο Καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την τεράστια συμβολή του στην υλοποίηση της ημερίδας και τόνισε τα εξής:


“Στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας μας στο Δήμο Αριδαίας προσπαθήσαμε να ξαναϋφάνουμε τους δεσμούς του αγρότη της περιοχής με το Δήμο, αλλά και να συμπεριλάβουμε τις ανάγκες του στον πολιτικό μας σχεδιασμό.

Έτσι κινηθήκαμε σε τέσσερις βασικούς άξονες:


1.Ενημερωτικές ημερίδες στην Έδρα και τα Τοπικά Διαμερίσματα.
2.Εκδηλώσεις στήριξης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Στα πλαίσια αυτά, καθιερώσαμε τη γιορτή τσίπουρου στην Πιπεριά, τη γιορτή κόκκινης πιπεριάς στο Γαρέφι, τη γιορτή κάστανου στην Όρμα και τη γιορτή σπαραγγιού στο Μεγαπλάτανο, με στόχο αναδείξουμε τα παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής, στηρίζοντας την αγροτική οικονομία.
3.Λήψη Αποφάσεων μέσα από διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
4.Κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης τουριστικής Ανάπτυξης και σύσταση ομάδας Παραγωγών, Εστιατορίων, Ξενώνων κ.α. (Ταξιδεύοντας στην Αλμωπία) προκειμένου να ωριμάσει η ιδέα της δημιουργίας ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.
Στην παραπάνω διαδρομή δεν έγινε καμία διάκριση στους αγρότες της επαρχίας μας. Καλέσαμε όλους ανεξαιρέτως να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις μας, να αμφισβητήσουν, να προτείνουν, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμά μας.

Ουσιαστικά και μεθοδικά προετοιμάζουμε το πλαίσιο αυξημένων αρμοδιοτήτων στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και μπρος, στηρίζοντας άμεσα τον αγρότη της Αλμωπίας :

 Συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς για τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων και σχολείων αγροτών.
 Δημιουργία σήματος για τα Προϊόντα Αλμωπίας, μέσα από την αποδοχή και συμμετοχή μας σε Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας.
 Ταχύτατη Ηλεκτρονική Ενημέρωση Αγροτών για Προγράμματα και Δράσεις του Δήμου που τους αφορούν.
 Έρευνα αγοράς για τα τοπικά προϊόντα της Αλμωπίας και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων.
 Παρατηρητήριο τιμών και ενημερώσεις παραγωγών.
 Προώθηση φακέλου κόκκινο πιπέρι Αλμωπίας ΠΓΕ.
 Δημιουργία Προγράμματος Ενημέρωσης Καταναλωτών σε θέματα διατροφής και επαφές με παραγωγούς, μεταποιητές κ.α.
 Δημιουργία Λευκώματος για την αγροτική παράδοση της περιοχής.
Δεν είναι τόσο ο σχεδιασμός ενός αγροτικού Προγράμματος που μας δίνει δύναμη, όσο η υλοποίησή του και η ανταπόκριση του κόσμου στο οποίο απευθύνεται. Για την υλοποίηση αυτή αγωνιστήκαμε και θα αγωνιστούμε καθημερινά.
Είμαστε πεπεισμένοι πως ως πολιτική εξουσία μέσα από τη συνεργασία μας με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και άλλους φορείς (όπως η ΕΠΕΓΕ) θα επικοινωνήσουμε ξανά το όραμα και τη δράση μας στο χώρο που μας περιβάλλει, καθιστώντας έτσι την περιοχή πρότυπο ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας. Kλείνοντας, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της σημερινής ημερίδας, ελπίζοντας πως οι εξέχοντες ομιλητές θα μας διαφωτίσουν και θα μας δελεάσουν μέσα από την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία και τη σχέσης τους με την αειφορική αγροτική ανάπτυξη.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News