Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας - Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο


Έννοιες που δεν ήταν γνωστές μέχρι σήμερα, όπως το πολλαπλό βιβλίο εισήγαγε στη δημόσια συζήτηση ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε επίσης σήμερα Πέμπτη (11.07.2024) μιλώντας στο Mega ότι θα αλλάξουν όλα τα βιβλία και ότι όλες οι παρεμβάσεις στην εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Τι είναι όμως το πολλαπλό βιβλίο; Πρόκειται για την συνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που αναμένεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα μητρώου τίτλων πολλαπλού θα ξεπεράσουν τα 1.000 όταν μέχρι σήμερα για τις ίδιες βαθμίδες απαιτούνταν περί τα 300.

Στόχος της ελεύθερης επιλογής βιβλίου και των πολλαπλών πηγών είναι η αλλαγή του τρόπου που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, προκειμένου να ενισχύσουν την κριτική σκέψη και τη διαμόρφωση γνώμης, αλλά και να απομακρυνθούν από το μοντέλο της στείρας απομνημόνευσης. Παράλληλα, ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός να μη στηρίζονται σε μόνο ένα βιβλίο, αλλά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων να μπορούν να εξερευνούν και να μαθαίνουν με τον πλέον κατάλληλο για την τάξη τρόπο το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Το πολλαπλό βιβλίο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2025 σε όλες τις τάξεις μέχρι την Α’ Λυκείου. Από το 2026 θα ενταχθεί και στη Β’ Λυκείου και το 2027 θα περάσει και στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο από το Νηπιαγωγείο καταλήγοντας στο Λύκειο.

Επίσης θα υπάρξουν και βελτιώσεις στις πανελλαδικές διατηρώντας στο ακέραιο τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News