Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Χρήστου Παπαστεργίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η επιλογή του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, να ανανεώσουν την απόφαση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και του κόμματος το 2019, αποτελεί για μένα και τα στελέχη της Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», ύψιστη τιμή και ευθύνη.

Ανταποκριθήκαμε σε αυτήν την προηγούμενη τετραετία. Κυρίως όμως ανταποκριθήκαμε στο πρώτιστο, που είναι οι ευθύνες έναντι των πολιτών. Είμασταν παρόντες παντού και ασκήσαμε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Οδηγήσαμε την εκλεγμένη και κατεστημένη από το 2010 διοίκηση να κάνει, επιτέλους, κάτι. Η κοινή πρωτοβουλία που εισηγηθήκαμε για την προώθηση του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά αποτελεί, μαζί με άλλες, σταγόνα στον ωκεανό της αποτελμάτωσης και της αδράνειας που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Η Κεντρική Μακεδονία οπισθοδρομεί. Είμαστε πολύ κάτω του μέσου όρου και καταλαμβάνουμε τις τελευταίες θέσεις, μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, σε κάθε δείκτη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Αυτή η σκληρή και θλιβερή πραγματικότητα δεν μας αξίζει.

Υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, ανεπαρκείς κι επικίνδυνες. Προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη ανάπτυξη, χωρίς κανένα σχέδιο. Σύγχρονα εργαλεία, όπως οι νέες τεχνολογίες, που δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Ανθρώπινο δυναμικό σε πλήθος, εν δυνάμει, πλουτοπαραγωγικών δραστηριοτήτων, που παραμένει καθηλωμένο. Εθνικοί κίνδυνοι, όπως το δημογραφικό και η φυγή των νέων, που υποβαθμίζονται. Καθημερινά, πλέον, ζητήματα, όπως η πολιτική προστασία, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που θεωρούνται απλώς άλλη μια ευκαιρία προβολής στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Και πόσα ακόμη...

Κανένα σχέδιο για τίποτε.

Κάθε χρόνο ο ίδιος «προγραμματισμός» που θυμίζει «σκύλο που κυνηγάει την ουρά του».

Η νέα περίοδος 2024-2029 πλησιάζει. Θα ανταποκριθούμε ξανά, στις μεγαλύτερες ευθύνες που θα έχουμε. Καλούμε κάθε πολίτη, κάθε φορέα και κάθε συλλογικότητα, που θέλει να έχει η Περιφέρειά μας αυτό που της αξίζει, να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας για μια δημιουργική συμμαχία παντού.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2019, να εκφράσουμε τις δυνάμεις της αλλαγής, της προόδου και της ανάπτυξης.

Η Κεντρική Μακεδονία μόνο με πράξεις αλλάζει. Είναι ανάγκη να εισέλθει στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της καινοτομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της εξωστρέφειας. Των θεσμικών πολιτικών παρεμβάσεων για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Η συντηρητική διοίκηση των δημοσίων σχέσεων και του μηδενικού έργου, του κ. Τζιτζικώστα, που κρατάει αγκυλωμένη την Κεντρική Μακεδονία στο χθες και στην υπανάπτυξη, στις τελευταίες περιφέρειες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει να τελειώσει.

Με ισότιμη συμμετοχή όλων στον προγραμματισμό, με πράξεις κι όχι λόγια, απαιτείται άμεσα:

1. Σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με όρους πράσινης ανάπτυξης. Η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων είναι επείγουσα προτεραιότητα.

2. Θωράκιση της περιφέρειας από τις φυσικές καταστροφές με πρόληψη, αντιπλημμυρικά έργα και αποτελεσματική πολιτική προστασία.

3. Προσαρμογή στην νέα τεχνολογική επανάσταση με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πανεπιστημίων, των νέων επιστημόνων, των ερευνητικών κέντρων κλπ, ώστε να αναπτυχθεί νέα δυναμική και να επιτευχθεί το brain gain.

4. Ο πρωτογενής τομέας να περάσει στην εποχή της γεωργίας ακριβείας και η περιφέρεια να στηρίξει ουσιαστικά τις πολιτικές για την γη, το νερό, την ενέργεια, τις συνεργασίες, την καινοτομία, την μεταποίηση και την εξωστρέφεια.

5. Επενδύσεις που να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κάθε τομέα «κλασικής» οικονομίας, αλλά και στις νέες μορφές τουρισμού, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

6. Σύμπραξη της κοινωνικής οικονομίας, ειδικά στις δράσεις για την συμπερίληψη και την αντιμετώπιση κάθε είδους αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες.

Με σεβασμό στη φύση και την διαφύλαξη της αειφορίας. Με σεβασμό στην ιστορία μας και την προοπτική μας.

Σας καλώ με αισιοδοξία, ενότητα και σχέδιο να ανατρέψουμε το κατεστημένο. Να περάσουμε από την «ζώνη» της φιγούρας και της επικοινωνίας, στην Κεντρική Μακεδονία της έξυπνης δικτύωσης και της ευζωίας. Στην Περιφέρεια που χρειαζόμαστε και μας αξίζει. Με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News