Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Ξεκίνησε ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία - Επιτροπεία Τσίπρα ζητάει ο Παπαδημούλης, ξεσπάθωσαν Δούρου και Παππάς


Οι τριγμοί που προκλήθηκαν από τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου φαίνεται πως εξελίσσονται σε πολλά Ρίχτερ στην Κουμουνδούρου, με επίκεντρο τον ίδιο τον πρόεδρο της παράταξης, Αλέξη Τσίπρα.

Οι γκρίνιες και η απογοήτευση από τις 21 μονάδες διαφορά και την πανελλαδική επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές έδωσαν ήδη τη θέση τους σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, αλλά και σε ψιθύρους στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να βγουν μπροστά.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, ως τις προσεχείς εκλογές, και θα δώσει τη μάχη.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη έσκασαν σαν βόμβα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για μια «συλλογικότητα» αποτελούμενη από τα πρόσωπα της νέας γενιάς, τα οποία αναδείχθηκαν από τις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, και οι οποίοι θα πρέπει να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Ζήτησε, με άλλα λόγια, να τεθεί ο κ. Τσίπρας σε κάποιας μορφής επιτροπεία από τη νέα γενιά στελεχών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους διαδόχους του.

Δούρου: «Αηδιαστικές οι δηλώσεις Παπαδημούλη»

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έκρηξη των προεδρικών και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Η Ρένα Δούρου έσπευσε δημόσια να αποδοκιμάσει τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», έσπευσε να σχολιάσει η Ρένα Δούρου. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο, όχι στενά για το κόμμα, αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και στην αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται, να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Όταν ρωτήθηκε αν η ίδια έχει βλέψεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης, ότι έχει παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό, και το λέω κοροϊδεύοντας, διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό, ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα, θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο», είπε.

Επίθεση Παππά σε Παπαδημούλη: Ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα, όχι ανοησίες

Μετά τη Ρένα Δούρου, που χαρακτήρισε «αηδιαστικές» τις δηλώσεις Παπαδημούλη, και ο Νίκος Παππάς τις σχολίασε με αυστηρό τρόπο, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος «περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

«Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Πρόσθεσε, μάλιστα, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, πως η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

«Ο Τσίπρας την έχει νικήσει τη Δεξιά στο παρελθόν ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια. Είναι ένας άνθρωπος που, για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο, έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή. Κατάφερε να κάνει το κόμμα από μικρό μεγάλο. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ λογική η στόχευση συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από τη μέση», υποστήριξε μάλιστα ο Νίκος Παππάς.

Όπως σημείωσε, «ο Τσίπρας δεν είναι ένας άνθρωπος που παρέλαβε ένα κόμμα στον ρόλο, ας πούμε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το έφερε μία φορά στην κυβέρνηση, έχασε τις εκλογές και οπότε, όπως γίνεται στη ΝΔ, όταν χάνει κάποιος αποχωρεί. Δεν συνέβη αυτό. Ο Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα με χίλια προβλήματα. Του έκαναν ιστορικά στελέχη διασπάσεις. Κατάφερε να επανενώσει όλη την ιστορική Αριστερά, πλην του ΚΚΕ, να συγκεράσει πάρα πολλά ρεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Παππάς κάλεσε τον κόσμο «να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», για να βγει ενισχυμένος από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου «και να μπορέσουμε να προκαλέσουμε ένα πολιτικό γεγονός. Γιατί αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, με βάση το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, προοιωνίζονται πολύ δύσκολα πράγματα για την κοινωνία μας», όπως είπε.

Τέλος, τόνισε πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα «είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορούμε να επανακάμψουμε σε ποσοστά μίας ισχυρής δύναμης και να προκαλέσουμε ένα μείζον πολιτικό γεγονός στις εκλογές που έρχονται».

Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα, αναλαμβάνω την ευθύνη

Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα μετά το πατατράκ του εκλογικού αποτελέσματος, στη δήλωσή του την Κυριακή των εκλογών, στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση με την ΠτΔ, αλλά και η εμφανής αμηχανία του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καταδεικνύει το κλίμα εσωστρέφειας στο οποίο έχει βυθιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ «ένα οδυνηρό σοκ», ενώ άφησε αιχμές πως υπάρχουν και άλλοι υπαίτιοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό καταποντισμό. Ανέλαβε μεν την ευθύνη της ήττας, αλλά αφού μοίρασε και αλλού ευθύνες, ξεκαθάρισε πως παραμένει παρών στη μάχη: «Όπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω», είπε, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι θα δώσει την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.

Παπαδημούλης: Να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα, να οργανωθεί η δική μας ανασυγκρότηση

Λίγη ώρα μετά την παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα «οδυνηρό σοκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα του κόμματος που, όπως είπε, χρειάζεται να προβληθούν περισσότερο ενόψει των επόμενων εκλογών.

Αν και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την επόμενη εκλογική μάχη με τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, ζήτησε να βγουν πιο μπροστά νέα στελέχη, ώστε «να οργανωθεί η δική μας ανασυγκρότηση», ανοίγοντας έτσι μια συζήτηση περί «συλλογικότητας» γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Κούλογλου: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και τις περισσότερες ευθύνες

Μετά τον Δημήτρη Παπαδημούλη, και δεύτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλουγλου, έριξε ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος είναι αυτός που έχει τις περισσότερες ευθύνες για τη συντριβή στις εκλογές.

«Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν».

Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας - Όλα στο τραπέζι μετά τις εκλογές

Θέμα ηγεσίας για τον Αλέξη Τσίπρα έθεσε και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δεν εξελέγη στις εκλογές. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε πως αν είναι να τεθεί θέμα ηγεσίας, αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών.

«Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”», είπε και συνέχισε απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη. «Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλειά τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής».

Η απειλή του ΠΑΣΟΚ στη διεκδίκηση της Κεντροαριστεράς

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν, με οδυνηρό τρόπο, πως η Κεντροαριστερά, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν νέο διεκδικητή, το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, από τις προσπάθειες για συνεργασία περνούν σε μετωπική σύγκρουση, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν ισχυροί τριγμοί στην Κουμουνδούρου.

Από τη μια η εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη οι Πασοκογενείς βουλευτές, οι οποίοι σε πέντε περιφέρειες κατάπιαν τους Συριζαίους στις κάλπες, ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στους κόλπους της Λεντροαριστεράς.

Όπως έγραψε χθες το iefimerida, στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κύριος αντίπαλος πλέον θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εμφανιστεί ως η μόνη αξιόπιστη προοδευτική πρόταση απέναντι σε έναν πανίσχυρο Μητσοτάκη, όπως τον ανέδειξαν οι εκλογές. «Πρέπει να φανεί ποια είναι η ισχυρή προοδευτική δύναμη του μέλλοντος», λένε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ήδη από την Κυριακή το βράδυ. Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγύριζαν περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να απαντά: «Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη».

3 σχόλια:

  1. ο τσιπρας πρεπει να φυγει τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΑΛΕΞΗΣ???ΜΠΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΤΣΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ 14%.........ΤΣΥΡΙΖΑ ΝΤΕ .......

      Διαγραφή
  2. Η ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? ΑΚΟΥΜΗ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΛΟΥΖΕΙ ΤΑ ΜΑΛΙΑ ΤΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News