Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Πώς να κάνετε τέλειο αυγολέμονο


Αν και η βασική συνταγή για τη σάλτσα αυγολέμονο είναι σχετικά απλή, η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη στην εφαρμογή της. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν να φτιάξετε το δικό σας αυγολέμονο θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά, όπως το να σας «κόψει» το αυγολέμονο.

Η σάλτσα αυγολέμονο αποτελεί το μυστικό συστατικό για το τελείωμα αρκετών παραδοσιακών πιάτων –κοτόσουπα, λαχανοντολμάδες, φρικασέ– δίνοντας μοναδική γεύση, και κρεμώδη υφή. Τι πρέπει να κάνετε, όμως, για να φτιάξετε το τέλειο αυγολέμονο;

Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το αυγολέμνο

Για να φτιάξετε παραδοσιακό αυγολέμονο θα χρειαστείτε 2-3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), το χυμό 2-3 λεμονιών (ανάλογα με το πόσο λεμονάτη γεύση θέλετε να έχει η σάλτσα τουρ) και λίγο ζωμό.

Το βασικό συστατικό για το αυγολέμονο είναι ο ζωμός, ο οποίος φτιάχνεται με τους χυμούς που περισσεύουν από οποιοδήποτε πιάτο μαγειρεύετε και δεν μπορεί να παρασκευαστεί μόνος του. Πιάτα όπως η κοτόσουπα ή οι λαχανοντολμάδες είναι ιδανικά για αυτή τη σάλτσα αυγολέμονου, καθώς παράγουν ένα ζωμό πλούσιο σε γεύση ο οποίος απογειώνει τη συνταγή.

Πώς να φτιάξετε την τέλεια σάλτσα αυγολέμονο

Μόλις ξεκινήσετε να προετοιμάζετε αυτή το αυγολέμονο, βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην σοκαριστούν και πήξουν από τον καυτό ζωμό.

Ο ζωμός ή η σούπα πρέπει να είναι ζεστός αλλά όχι καυτός. Όταν τελειώσετε με το μαγείρεμα του ζωμού ή της σούπας σας, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει για 5-10 λεπτά ή προσθέστε 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία βρασμού.

Πρέπει να προσθέσετε αρκετό ζωμό ώστε το μείγμα αυγών να έχει την ίδια θερμοκρασία με το ζωμό του πιάτου που ετοιμάζετε.

Τα ασπράδια των αυγών είναι πιο πιθανό να πήξουν, καθώς τείνουν να πήζουν πιο γρήγορα από τους κρόκους όταν ζεσταίνονται, γι’ αυτό φροντίστε να χτυπάτε δυνατά με το σύρμα και να προσθέτετε το ζωμό αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News