Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στο δρόμο για την αυτοδυναμία - Ο θρίαμβος και οι εκλογές στις 25 Ιουνίου


Ένα πολιτικό τοπίο πολύ διαφορετικό από αυτό που φαντάζονταν όλα τα εκλογικά επιτελεία διαμορφώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ένα θριαμβευτικό ποσοστό στις εκλογές.

Συγκεκριμένα, στο 99,56% της ενσωμάτωσης τα ποσοστά των κομμάτων αποκρυσταλλώνονται ως εξής:

ΝΔ: 40,79%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%

ΠΑΣΟΚ: 11,46%

ΚΚΕ: 7,23%

Ελληνική Λύση: 4,45%

ΝΙΚΗ: 2,92%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,89%

ΜεΡΑ25: 2,62%

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι εκλογές γίνονταν με το σύστημα της ενισχυμένης και όχι της απλής αναλογικής θα είχαμε αυτοδύναμη και πολύ ισχυρή κυβέρνηση.

Αυτός είναι και ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος για όλες τις πολιτικές επιλογές του αλλά και την στρατηγική που ακολούθησε σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σήμερα όμως ξημερώνει μια άλλη ημέρα και όπως είπε και ο ίδιος: «Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν, άλλωστε, σήμερα οι ψηφοφόροι και το ζήτησαν με τρόπο εμφατικό, θα έλεγα με τρόπο απόλυτο».

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» μέσα από τα λεγόμενά του ότι θα επιδιώξει να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν. «Πρώτος εγώ», είπε, «ξέρω πόση πολλή δουλειά έχουμε τώρα μπροστά μας. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που πραγματικά να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να μπορεί να τις υλοποιήσει. Και αυτή βεβαίως δεν μπορεί να προκύψει ούτε από «εύθραυστους» αριθμούς, ούτε από αβέβαιους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Συνεπής στις δεσμεύσεις μου, από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας. Διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Έστειλε όμως και μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί από κανέναν αλαζονεία και έπαρση μετά το δυσθεώρητο αυτό ποσοστό.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Σήμερα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα πράξει το ίδιο ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κα Σακελλαροπούλου στη συνέχεια θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να του επιδώσει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς και σύμφωνα με πληροφορίες θα τους ενημερώσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με απλά λόγια θα τους ενημερώσει ότι θα επιστρέψει άμεσα την διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα κυλήσουν πολύ γρήγορα με την διαδικασία των διερευνητικών εντολών να επισπεύδεται.

Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι επόμενες κάλπες να στηθούν στις 25 Ιουνίου και όχι στις 2 Ιουλίου έτσι ώστε να μην μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σήμερα, στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες έτσι ώστε να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα και να αποφασίσουν βήμα βήμα τις επόμενες κινήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά λένε πηγές από την οδό Πειραιώς και βεβαίως έχουν και το βλέμμα τους στραμμένο στην Κουμουνδούρου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ανασυγκροτηθεί ενόψει της τελικής μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News