Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Τον Μάιο οι πρώτες εκλογές - Οι ημερομηνίες, η διάλυση της Βουλής και οι περιοδείες Μητσοτάκη


Πιστός στη δέσμευσή του ότι οι εκλογές 2023 θα γίνουν την Άνοιξη ο πρωθυπουργός οριοθέτησε τον Μάιο ως τον μήνα που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής δίνοντας και επίσημα σήμα εκκίνησης στα κομματικά επιτελεία για έναν προεκλογικό αγώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον ίδιο να διαμορφώνει τη διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογώντας υπέρ της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην αποκάλυψε την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι αυτές θα γίνουν στις 21 ή στις 28 Μαΐου, με τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική να στήνονται στις 2 ή 9 Ιουλίου αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα οι εκλογικές μηχανές ενεργοποιούνται στο ακέραιο, ενώ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εντατικοποιείται το νομοθετικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η Βουλή αναμένεται να κλείσει τις εργασίες για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη στις 11 Απριλίου και είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξει ξανά. Και αυτό γιατί εάν τελικά «κλειδώσει» η 21η Μαΐου για πρώτες κάλπες, τότε ο πρωθυπουργός μετά το Πάσχα (16 Απριλίου) θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει επίσημα για την προκήρυξη των εκλογών και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη βουλή και διάλυσή της. Ωστόσο εάν οι εκλογές οριστικοποιηθούν για την τελευταία Κυριακή του Μαΐου (28) υπάρχει ενδεχόμενο η Βουλή να ανοίξει για λίγες μέρες ακόμα μετά το Πάσχα.

«Τρέχουν» τα νομοσχέδια

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους και να εντάξουν στον προγραμματισμό τους ακόμα και καθυστερημένες διατάξεις ή τροπολογίες προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο ο πυκνός πολιτικός χρόνος – είκοσι ημερών- που απομένει. Χθες ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νερό με τις ψήφους τις πλειοψηφίας. Την Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας». Σε αυτό περιλαμβάνονται 16 μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται από την αναβίωση των ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Κυκλώνουν τις ημερομηνίες για περιοδείες

Από εδώ και πέρα οι εξορμήσεις του πρωθυπουργού σε όλη την Ελλάδα θα αρχίσουν να πυκνώνουν. Θα προηγηθεί η παρουσία του στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου, ενώ το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο πρωινό που θα παραθέσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενταχθεί – αν επιστρέψει εγκαίρως από τις Βρυξέλλες – και η παρουσία του στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Παρασκευή όπου θα παραληφθούν παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονταν στις συλλογές του Βατικανού. Θα ακολουθήσει η Λαμία την Δευτέρα 27 Μαρτίου όπου θα μιλήσει στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, ενώ θα παρουσιαστεί και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Στερεά Ελλάδα. Όπως ήδη έχει γράψει το Newsbeast ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 31/03 στα Ιωάννινα και θα ακολουθήσουν η Κέρκυρα, η Μυτιλήνη και άλλα νησιά αλλά και διάφορα προάστια της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News