Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Όλα τα φασόλια είναι θρεπτικά, αλλά τα μαύρα φασόλια είναι το κάτι άλλο


Τα μαύρα φασόλια δεν είναι μόνο γεμάτα γεύση, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά. Η μαγειρική χρήση των μαύρων φασολιών χρονολογείται πριν από 7.000 χρόνια ως βασική τροφή στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Σήμερα, η κρεμώδης υφή τους σε συνδυασμό με τη γεύση ξηρών καρπών τους δίνουν μια θέση στα μενού εστιατορίων.

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα μαύρα φασόλια παρέχουν αρκετά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και τα καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά είδη φασολιών.

Οφέλη για την υγεία από τα μαύρα φασόλια

1. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Τα μαύρα φασόλια είναι μια αστρική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με 15 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Τα μαύρα φασόλια δεν είναι μια πλήρης πρωτεΐνη , που σημαίνει ότι δεν περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Όταν όμως συνδυάζονται με ρύζι, παρέχουν μια εξαιρετικά νόστιμη και πλούσια μερίδα πλήρους πρωτεΐνης.

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιεινά για το έντερο/

Η προσθήκη μαύρων φασολιών στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να σας βοηθήσει να λάβετε τα συνιστώμενα 25 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών που απαιτούνται καθημερινά. Οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιή πέψη και κανονικότητα στη λειτουργία του εντέρου. Τα μαύρα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε έναν συγκεκριμένο τύπο φυτικών ινών που ονομάζονται πρεβιοτικά και είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου.

3. Παρέχουν σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα μαύρα φασόλια προσφέρουν επίσης μια ποικιλία βιταμινών Β , ιδιαίτερα φυλλικό οξύ και θειαμίνη. Όλες οι βιταμίνες Β είναι βασικές για τον αποτελεσματικό ενεργειακό μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων, αλλά η καθεμία έχει επίσης τα δικά της μοναδικά οφέλη.

4. Βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα μαύρα φασόλια που βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει τα σάκχαρα του αίματος με φυσικό τρόπο. Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη που περιέχουν τα μαύρα φασόλια βοηθούν στην αργή πέψη, και έτσι επιβραδύνουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας σας να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες αυξήσεις σακχάρου μετά το φαγητό.

5. Είναι πηγή ανθεκτικού αμύλου.

Στα μαύρα φασόλια θα βρείτε επίσης άφθονο ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που, σε αντίθεση με άλλα άμυλα, δεν διασπάται στο λεπτό έντερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, ενισχύοντας τις δυνάμεις ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη διατροφή των υγιών βακτηρίων του εντέρου μας, στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου, στην αύξηση της πληρότητας, στη μείωση της χοληστερόλης και μάλιστα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου . Επίσης, ζυμώνεται αργά στο παχύ έντερο που σημαίνει ότι παράγει λιγότερα αέρια από άλλα είδη ινών.

6. Τα μαύρα φασόλια περιέχουν μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία των οστών.

Αυτά τα κρεμώδη φασόλια είναι επίσης γεμάτα μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Και τα τέσσερα από αυτά τα μέταλλα είναι τόσο σημαντικά για τη διατήρηση υγιών οστών, όσο το ασβέστιο, μέσω μιας ποικιλίας διαφορετικών οδών. Βοηθούν επίσης στην προώθηση της ανάπτυξης και επιδιόρθωσης άλλων ιστών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων, των μυών και των κυττάρων του αίματος.

Τα μαύρα φασόλια προκαλούν αέρια και φούσκωμα;

Εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρων φασολιών ταυτόχρονα μπορεί να είναι σκληρή για το στομάχι σας, κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί ως αέρια ή φούσκωμα, όπως αναφέρει το realsimple.com.

Ο καλύτερος τρόπος για να μετριαστούν αυτές οι πιθανές παρενέργειες: Απλώς προσθέστε τα μαύρα φασόλια στη διατροφή σας αργά σε μικρές ποσότητες. Και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό όταν προσθέτετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φασόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News