Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Παρέμβασή της Θ. Τζάκρη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών


Παρέμβασή της Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών

Μετά από δεκάδες άρθρα, ομιλίες και τηλεοπτικές παρεμβάσεις για τα θέματα υγείας και περίθαλψης αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει κάτι νέο να ειπωθεί ή είναι κανείς αναγκασμένος να επαναληφθεί και να γίνει μονότονος.

Λοιπόν, υπάρχει!

Ο πρώτος λόγος που υπάρχουν νέα είναι ότι στον κρίσιμο αυτό τομέα οι απειλές εντείνονται σε αντίθεση με την θρυλούμενη ομαλοποίηση. Αυτό είναι βέβαια γενικό χαρακτηριστικό κι οδηγεί στην πολιτική μας «δικαιοσύνη παντού!». Το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης βοά γιατί η αξία της ζωής στις μέρες μας φτήνυνε πολύ.

Στην Θεσσαλονίκη έχουν διακοπεί οι μεταμοσχεύσεις μυελού γιατί λείπει ένα φάρμακο τριών ευρώ.

Σημειώστε: ελλείψει φαρμάκου τριών ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι! Το φάρμακο που λείπει λέγεται Uromitexan και η δραστική ουσία του, ΜΕΣΝΑ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Πέλλα σταδιακά ανταποκρίνεται στον πανανθρώπινο χαρακτήρα αυτής της συζήτησης.

Η γεωγραφική θέση και η κοινωνική σύνθεση του νομού μας κάνει την διάσωση του ΕΣΥ κοινό τόπο, πέραν των όποιων διαφορετικών ηλικιακών, ταξικών ή πολιτικών τοποθετήσεων. Ακόμη δηλαδή κι αν κάποιος είναι κυνικά αδιάφορος για τους γύρω από αυτόν, επαρκώς εύπορος, νέος, υγιής και πάλι δεν ξέρει πότε θα χρειαστεί αυτό που χτίστηκε με τόσους κόπους κι απαξιώνεται ραγδαία, ιδιαιτέρως μάλιστα εφόσον κατοικεί στην ελληνική περιφέρεια.

Είναι θέμα σύνεσης και φρονιμάδας, αν αναλογιστούμε ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…»

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η επικείμενη πολιτική αλλαγή μεταφέρει το επίκεντρο από την κριτική και την καταγγελία στην δημιουργική αντιπρόταση.

Στα πλαίσια αυτά δεν θα διεκταγωδήσω απλώς την κατάσταση ούτε θα απαριθμήσω ελλείψεις.

Θα ήθελα να κάνω πέντε-έξι σύντομες πρακτικές επισημάνσεις:

Α) Είναι γνωστό ότι η χώρα περιλαμβάνεται στις 15 πιο αποτυχημένες χώρες στην θνητότητα από covid. Περνάμε πληθυσμούς 8 δις και υπολλειπόμεθα πληθυσμών μόλις 100 εκατομμυρίων φτωχών κοινωνιών, όπως αρκετές βαλκανικές χώρες. Είναι επίσης γνωστό ότι η Κεντρική Μακεδονία υπήρξε αρνητική πρωταθλήτρια με παγκόσμιες επιδόσεις χειρότερες κι από αυτές των βαλκάνιων γειτόνων ακόμη. Εξ όλων όμως των περιφερειών της χώρας, η χειρότερη με υπερδιπλάσιο ρυθμό απωλειών από τον εθνικό μέσο όρο με βάση τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ υπήρξε η δική μας. Συνιστά εγκληματική αμέλεια ο άδικος θάνατος πολλών εκατοντάδων πολιτών για τους οποίους δεν μάθαμε ποτέ ούτε καν τα στατιστικά στοιχεία. Πότε πέθαναν, πού πέθαναν, αν υπήρχαν διαθέσιμες οι αναγκαίες υποδομές, αν η μεταχείριση τους ήταν δίκαιη ή κάποιοι είχαν προνομιακή πρόσβαση στους σπανίζοντες πόρους. Δεν είναι μόνο χρέος τιμής προς αυτούς που έφυγαν η διερεύνηση της τύχης τους αλλά έχει και μια πιο άλλη πλευρά που διατηρεί την επικαιρότητα του. Η διερεύνηση της μοίρας κάθε ασθενούς επηρεάζει την τύχη του επόμενου, λένε οι ιατροί κι αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στους καιρούς που ακόμη κι όσα ισχνά διαθέτουμε απειλούνται. Άρα το αίτημα της διερεύνησης διατηρεί όχι μόνο την ηθική επιταγή του αλλά και την πολιτική του επικαιρότητα ακόμη και στις διεκδικήσεις των φιλοκυβερνητικών παραγόντων του τόπου στην όποια διαμαρτυρία τους προς το χασάπη της Αριστοτέλους, τον κ Πλεύρη. Δεν πρέπει να αντιμετωπίεται το ζήτημα με την μικροψυχία του πολιτικού κόστους και της πιθανής ωφέλειας της Αντιπολίτευσης.

Β) Το αίτημα γενναίας χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους αντί για τον ανασκολοπισμό του συμπυκνώνεται στο κεντρικό αίτημα της πολιτικής αλλαγής. Δεν εξαρτώνται δηλαδή από την Πέλλα οι δαπάνες και το σχέδιο για το ΕΣΥ ούτε το αν θα συνεχίσει να πληρώνεται με 3 ευρώ η ώρα η εφημερία, σε νοσοκομεία που συχνά τείνουν να εξελιχθούν σε πολύ δυσάρεστους τόπους εργασίας. Υπάρχουν όμως κάποιες δυνατότητες ενίσχυσης εκ μέρους της ΤΑ που νομοθετήθηκαν επι ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές οι πιο μειονεκτικές θέσεις εργασίας. Η μικρή ενίσχυση στο στεγαστικό πρόβλημα ή της προσθήκης ενός τοπικού επιδόματος δεν λύνει το πρόβλημα αλλά έιναι μια συμβολή στο να κλείσει η ψαλίδα αυτό ήδη αξιοποιείται σε άλλους φορείς ΤΑ της περιφέρειας μας και πιστεύω ότι πρέπει να γενικευτεί.

Γ) Η πρωτοβάθμια: Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ουδέν ψευδέστερο στις μέρες μας! Χωρίς υπηρεσίες δημόσιας υγείας, με υποπλαστικό τομέα Α’βαθμιας περίθαλψης δεν μιλάμε για υγεία αλλά για περίθαλψη και μάλιστα κυρίως δευτεροβάθμια. Αν και στην πανδημία, τόσο στην καθυστερημένη διάγνωση όσο και στο πρόβλημα του εμβολιασμού αναδείχθηκε η τεράστια τρύπα της Α’βάθμιας συνεχίζει να θεωρείται η δεξαμενή αναλώσιμων υγειονομικών για λυσεις μπαλώματα. Σαν αν είναι φαντάροι χωρίς ειδικότητα και ξεχωριστές δεξιότητες μετακινο/υνται δεξιά αριστερά με τρόπο βαθύτατα προσβλητικό και φυσικά διαλυτικο για την Α βάθμια. Πρέπει αυτή η εντεινόμενη πρακτική να καταδικαστεί ομόφωνα κι οι εργαζόμενοι αυτοί που οδηγούνται δια του φαύλου κύκλου σε αποχώρησή κι επιδείνωσή της κατάστασης να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι. Αλλού ήδη τα εντέελσθε πηγαίνουν με την Αστυνομία στα σπίτια των υγειονομικών.

Δ) Η διασύνδεση με την τριτοβάθμια: Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ουδέν ψευδέστερο στις μέρες μας! Δεν υπάρχει Σύστημα αλλά μεμονωμένα νοσοκομεία αλληλουποβλεπόμενα κι αυτό οφείλεται στο ότι το σύστημα είναι ήδη ημι-ιδιωτικοποιημένο. Στα ανταγωνιζόμενα μαγαζάκια της ιδιοτέλειας τι Εθνικό Σύστημα να θεμελιωθεί; Καμία διασύνδεση και καμία υποστήριξη εκπαιδευτική, διοικητική , τεχνολογική όπως ο νόμος επιτάσσει και για αυτό εξάλλου προβλέπει και λειτουργία ΥΠΕ! Δεν την προβλέπει για να υπάρχει ακόμη μια θέση επισήμων στις παρελάσεις … Θα πρέπει λοιπόν κι αυτή η κατεύθυνση να υπάρχει στις πιέσεις και τις διεκδικήσεις μας για την αναβάθμιση της τοπικής περίθαλψης.

Ε) ο ανταγωνισμός των περιφερειών για πόρους: Βλέπετε το χαμό που γίνεται στην Κρήτη η οποία ως περιφέρεια βρίσκεται παρασάγγας μπροστά από εμάς Σε μια κυβέρνηση ου προσπαθεί να βγάλει από την μύγα ξύγκι στις δαπάνες για το ΕΣΥ πόσο λογικό σας φαίνεται το να υιοθετείται την στάση του πιστού και δεδομένου; Αν είναι να ικανοποιηθεί κάποιο αίτημα προφανώς θα προτιμηθεί ο διαμαρτυρόμενος κι όχι ο δεδομένος!

ΣΤ) ΜΕΤΩΠΟ ΥΓΕΙΑΣ για άμυνα σε βάθος: Είναι τόσες πια οι ελλείψεις, οι δυσλειτουργίες, οι αδικίες, οι απειλές για την υγεία των ανθρώπων που χρειάζεται η συγκρότηση ενός Μετώπου Υγείας Αυτό πέραν της πάνδημης συμμετοχής όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να οδηγήσει και στην εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου με προτεραιότητες, αρχες, κοκκινες γραμμές κλπ με προεξάρχοντα σε αυτό τον ρόλο των υγειονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News