Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή απόγνωσης αγροτών δενδροκαλλιεργητών Πέλλας και Ημαθίας - Ζητούν διευκρινίσεις για την απόρριψη των κερασιών


Επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

είμαστε σε απόγνωση οι αγρότες δενδροκαλιεργητές του Ν. Πέλλας και του Ν. Ημαθίας, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και στο κλείσιμο της χρόνιας, όπου και μας έρχονται οι περισσότεροι λογαριασμοί με τις τσέπες μας είναι παντελώς άδειες από χρήματα...

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε την εισφορά του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να εισπράξουμε αποζημίωση, όσοι έχουμε ζημιές από τον φετινό (2022) παγετό, βροχοπτωση, ή χαλαζι.

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους γεωπόνους για τα ακριβότερα φάρμακα και τα λιπάσματα που πήραμε και ακόμα δεν τα έχουμε εξοφλήσει.

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τον ΕΦΚΑ μας, που μας έμεινε απλήρωτος απ΄την αρχή της χρονιάς, ενώ κι άλλοι πολλοί συνάδελφοι έμειναν απλήρωτοι απ΄τα προηγούμενα χρόνια.

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους εργαζόμενους στα χωράφια μας, που θέλουν κι αυτοί να κάνουν γιορτές με τις οικογένειές τους.

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τα δάνεια στις τράπεζες, που τηλεφωνικά μας ενημερώνουν για κατασχέσεις.

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε το ρεύμα στα χωράφια μας αλλά και στα σπίτια μας με κίνδυνο να μας κόψουν το ρεύμα μέσα στον βαρύ χειμώνα.

- Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε πολλές ακόμα υποχρεώσεις που δεν χωράνε όλες σε μια επιστολή.

Και δυστυχώς τώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, δεν έχουμε χρήματα ούτε για πετρέλαιο για να πάμε στα χωράφια μας.

Κύριε Γεωργαντά,

πιστέψαμε στις ειλικρινείς υποσχέσεις σας για άμεσες αποζημιώσεις (όπως μας είχατε πει στην κάμερα ό,τι το αργότερο σε δύο μήνες θα γίνει σύσκεψη και θα ανακοινώσετε, ποιές καλλιέργειες θα αποζημιωθούν άμεσα και πόσο ανά στρέμμα) όσον αφορά το μειωμένο εισόδημα μας λόγω βροχοπτώσεων, αλλά και λόγω Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, όταν ήρθατε στην Βέροια στις 8 Σεπτεμβρίου αλλά και στην Έδεσσα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 11 Οκτωβρίου 2022.

Από τότε έχουν περάσει 3 μήνες, δηλαδή έχει περάσει και 1 μήνας επιπλέον μετά την αρχική σας δέσμευση, ενώ μέχρι σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι θα αργήσετε κατά πολύ να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας, παρά το γεγονός ό,τι δώσατε άμεσες ενισχύσεις από το αποθεματικό κρίσης (Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος) στα μέλη οργανώσεων παραγωγών για όλες τις καλλιέργειες.

Ολοκληρώνοντας την δεινή κατάσταση μας, μας έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι οι κερασιές θα είναι έξω από τις αποζημιώσεις μειωμένου εισοδήματος λόγω Ρώσο-ουκρανικού πολέμου.

Οι κερασιές οι οποίες γλίτωσαν απ΄τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι, δυστυχώς δεν γλίτωσαν από τις ακραίες χαμηλές τιμές όλων των εποχών, αλλά και ακόμη χειρότερα δεν υπήρξε ζήτηση από τις αγορές.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα παραγωγός κερασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η κύρια εξαγωγή ήταν προς την Λευκορωσία, την Ουκρανία, αλλά και μέσω αυτών των χωρών, στην Ρωσία.

Όπως γίνεται κατανοητό οι ποσότητες σε κεράσι είναι πολύ μεγάλες φέρνοντας συνάλλαγμα στην χώρα μας και στηρίζοντας την οικονομία.

Ειδικά τη φετινή χρονιά ήταν αδύνατον να διατεθούν όλα τα κεράσια στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κατέβουν ακόμα και στα 0,70 ευρώ το κιλό που σε αυτήν την τιμή ίσα ίσα καλύπτετε το μεροκάματο του εργαζόμενου και τίποτα απολύτως απ΄τα δικά μας έξοδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά κεράσια να μείνουν πάνω στα δέντρα αδιάθετα, αλλά και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί να κόβουν τις κερασιές τους με το αλυσοπρίονα μαζί με τα κεράσια αφού δεν μπορούν πλέον ν΄αντέξουν το κόστος καλλιέργειας, βλέποντας ό,τι οι αγορές θα μείνουν κλειστές και για τα επόμενα χρόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κύριε Υπουργέ, σας ρωτάμε:

- Πότε θα ανακοινώσετε τι αποφασίσατε;

- Πότε και πόσο θα πληρώσετε κατά στρέμμα και καλλιέργεια;

- Είναι και οι κερασιές στις αποζημιώσεις όπως δικαιούνται αλλά και όπως είχατε δεσμευτεί;

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομάδες Παραγωγών και μεμονωμένοι αγρότες

8 σχόλια:

  1. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξαφανισμένοι ούτε τηλέφωνο δε σηκώνουν σε εμάς που τους ψηφίσαμε που πρέπει δηλαδή να πάμε στην Τζάκρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρε δεν πας να χαιδεψεις τη δικια σου; σιγουρα πραματα να νιωσεις και ωραια.

      Διαγραφή
    2. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΛΠ ΑΓΡΟΤΕΣ

      Διαγραφή
  2. Εξαφανισμένοι δεν λές τίποτα όχι τηλέφωνο δεν σηκώνουν σε βλέπουν κ;ι αλλάζουν δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΛΕΦΤΑ.... 1,80 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 0,15 ΜΗΛΑ, 0,35 ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παραπονιέστε καθόλου δεν υπήρχε ούτε θα υπάρχει αγροτική πολιτική από κανέναν. Οι εξαγωγείς και λοιποί κυβερνάνε. Τα ξέρουμε χρόνια τώρα. Σταματήστε να τους γλείφεται όταν εμφανίζονται φτάνει πια δεν είμαστε Κατάρ

      Διαγραφή
  4. Καλά σας κάνει, εσείς τον βγάλατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δωστε λεφτα εκλογες ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News