Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Εκβιασμός και απειλή πολέμου από Τσαβούσογλου: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, αλλιώς θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»


Αφήνει τη διπλωματική γλώσσα και εξαπολύει απειλές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χτες κάλεσε την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, «αλλιώς θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».

«Αν δεν φύγουν τα όπλα, θα αμφισβητήσουμε και την κυριαρχία τους» πρόσθεσε στις απειλές.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσαβούσογλου: «Πρόσφατα, η Ελλάδα πραγματοποίησε ασκήσεις σε δύο νησιά, τη Ρόδο και τη Λέσβο, τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Σε αυτή την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν επίσης άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, επιθετικά ελικόπτερα, ακόμη και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων. Πώς θα αξιολογούσατε αυτή την άσκηση;».

Ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκάτσια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε απέναντι σε αυτό. Υπάρχει άμεση σύνδεση. Και αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία τους.Η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα εναντίον της ασφάλειας μας. Τα στρατιωτικοποιεί ( τα νησιά) και κάνει κι άλλα βήματα. Αρα δεν είναι δυνατόν να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτά. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό, και θα τηρήσει τις Συνθήκες ή εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Γι' αυτό και η δήλωση του Προέδρου μας «Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».

Κλιμακώνοντας τη ρητορική του είπε: «Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι σε αυτές τις απειλές εναντίον μας. Εδώ η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη και δεν τηρεί, δεν τηρεί τις δύο Συνθήκες. Επομένως, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και στο νομικό πεδίο και στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, και στο πεδίο. H Eλλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει ανέμους, θερίζει και τις θύελλες. Αφού δεν θέλεις ειρήνη τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει...ξαφνικά μια νύχτα».

«Πολεμικές» συζητήσεις στα τουρκικά ΜΜΕ

Από την πλευρά τους τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν «ξεκαθαρίσαμε πως αν δεν φύγουν τα όπλα, θα κάνουμε εισβολή στα ελληνικά νησιά» και πως «η άσκηση της Ελλάδας στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο».

Ο δημοσιογράφος Σεμιχά Σαχίν ρώτησε αν η συζήτηση για την κυριαρχία σημαίνει πόλεμο κι αν υπάρχει αιτία πολέμου.

Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν απάντησε: «Mα η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν απο τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Οχι μόνο να μην κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε».

Ο Μετέ Γιαράρ, στρατιωτικός αναλυτής, ανέφερε: «Όπως επίσης δεν θα υπάρχει στόλος κοντά τους και δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω τους».

«Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Γι αυτό και η Τουρκία δηλώνει 'εξαντλείς τις επιλογές στη συνέχεια αυτού μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ.ξαφνικά .Όταν Έλληνας δημοσιογράφος στην Πράγα ρώτησε στον πρόεδρο μας 'αν εχετε σκοπό να κάνετε εισβολή στα νησιά'. ο ίδιος δήλωσε 'ναι σωστά καταλάβατε. Πράγματι δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά» είπε ο Γιαλτσίν.

Τούρκοι αναλυτές ανέφεραν πως «έχουμε δικαίωμα νόμιμης άμυνας, μπορούμε να επέμβουμε στα στρατιωτιοποιημένα νησιά».

Η παρουσιάστρια του Haber Turk Μελτέμ Ατζέτ είπε: «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στην Ελλάδα που πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του απάντησε και σε ερωτήσεις και τόνισε πως 'όποιος σπέρνει θερίζει θύελλες. Κι αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει..μια νύχτα ξαφνικά'.»

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ναΐμ Μπαμπούρογλου σχολίασε: «Λόγω της άσκησης της Ελλάδας έχει δημιουργηθεί το δικαίωμα της Τουρκίας για νόμιμη άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Γιατί νόμιμη άμυνα. Διότι η Ελλάδα μονομερώς αλλάζει το καθεστώς των νησιών, τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και τώρα αυτά αποτελούν απειλή. Τώρα πια υπάρχει μια νέα δημιουργία απειλής που βρίσκεται σε απόσταση 18 ή και 5.5 χιλιομέτρων. Το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας περιλαμβάνει και τον πόλεμο όπως και η καταπιεστική διπλωματία. Να το τονίσουμε αυτό».

Ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών του Ερντογάν, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση ειδικά για τα ποσοστά του Ιμάμογλου και του Γιαβάς.

Πηγή: skai.gr

2 σχόλια:

  1. Τσαβούσογλου μας έχεις πρήξει τα ....... άντε έλα να τελειώνουμε.Α και μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το χαρέμι σου θα περάσουμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσαβου ο Μητσοτακης ειναι πρωθυπουργος δεν ειναι καποιος αχρηστος οπως ο πρωην, αν τολμας ελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News