Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Στο κρατητήριο πέρασε τη νύχτα η Καϊλή - Θρίλερ με τη σύλληψη και τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων – στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή – προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα του Κατάρ την ώρα που λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Οι πέντε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα ονόματα των οποίων έχουν διαρρεύσει προέρχονται από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, που με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι τα μέλη της είναι συγκλονισμένα από τις εξελίξεις.

Και οι πέντε κατηγορούνται για πιθανή δωροληψία από το Κατάρ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά του στην Ευρώπη εν μέσω διεξαγωγής του Μουντιάλ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή και ζήτησε την παράδοση της έδρας της στην παράταξη.

Πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι της όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό.

Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές. Ακόμα ο πατέρας της σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο έχει προσαχθεί για ανάκριση καθώς εντοπίστηκε με μία βαλίτσα με μετρητά.

Θρίλερ με τη σύλληψη

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Εύα Καϊλή έχει συλληφθεί ή έχει προσαχθεί για να καταθέσει. Σύμφωνα με διεθνή μέσα όπως η DW ή το AFP η κ. Καϊλή έχει συλληφθεί, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει προσαχθεί και έχει οδηγηθεί σε ακρόαση ενώ θα οδηγηθεί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες σε Δικαστή εντός 48 ωρών ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.

Ωστόσο αν και μέχρι στιγμής η κ. Καϊλή θεωρείται αθώα όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που έχουν οδηγηθεί στις αρχές βρίσκεται υπό κράτηση και καταθέτει στις αρχές.

Τι αναφέρουν τα βελγικά ΜΜΕ

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «L’Echo», η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να αρθεί η βουλευτική της ασυλίας. Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της κ. Καϊλή, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Οι άλλοι τέσσερις

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Στο στόχαστρο των αρχών και ΜΚΟ ευρωβουλευτή

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Το Κατάρ επηρέασε αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλα χρηματικά ποσά και δώρα

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Η ευρωβουλευτής είχε προκαλέσει σάλο με τις πρόσφατες δηλώσεις της για το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ. Μάλιστα, απέναντι σε αυτές είχε ταχθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθάρισε ότι η κ. Καϊλή ήταν εκτός γραμμής του κόμματος.

Επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση που έχει προκαλέσει ταραχή, αναμένεται να γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τη «βροχή» πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται επίσημη απάντηση στις 5μμ ώρα Ελλάδας.

8 σχόλια:

  1. Ο πρωθυπουργός έδωσε μάχη για την εκλογή της στη θέση της αντιπροέδρου, καθώς μίλησε ο ίδιος με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
    Φεβρουάριος του 2022 «Πρώτο Θέμα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα...χα.....χα..... τα εχετε χαμενα ζωα χα....χα......ερχοντε οι εκλογες και η π..... θα ειναι χοντρη σαν το κεφαλι του Σηφη χα...χα.....

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ, ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....ντάξυ μας επεισες 7.20, κλάψε κλάψε θα σου κάνει καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά την Εύα Καϊλή, στο «κάδρο» του σκανδάλου του Κατάρ φαίνεται να μπαίνει και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σύμφωνα με ιταλικό δημοσίευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε τι μας νοιαζει για τον Μαργαριτη ο Σηφης να μη ειναι στο καδρο και αν μπει μεσα ωχ εχει και τριχες......

      Διαγραφή
  5. Τελικά όλος ο κόσμος από μία Μ.... τρίχα κρέμεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μια ακομη αριστερη βουτηγμενη στη λαμογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News