Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Νέα εποχή στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ: Πρωτοποριακό φάρμακο γεννά ελπίδες - Πώς λειτουργεί


Οι ερευνητές χαιρέτισαν την αυγή μιας νέας εποχής για τις θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ, αφού μια κλινική δοκιμή επιβεβαίωσε ότι ένα φάρμακο επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε ασθενείς με πρώιμα στάδια της νόσου.

Το αποτέλεσμα έρχεται μετά από δεκαετίες αποτυχίας στον τομέα και ενθάρρυνε τους ειδικούς να πουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ - η οποία πλήττει 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως - θα μπορούσε να είναι θεραπεύσιμη.

«Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που παρέχει μια πραγματική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Bart De Strooper, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου στο University College του Λονδίνου. «Ενώ τα κλινικά οφέλη φαίνονται κάπως περιορισμένα, μπορεί να αναμένεται ότι θα γίνουν πιο εμφανή με την πάροδο του χρόνου».

Το φάρμακο, η λεκανεμάμπη, είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που απομακρύνει τις μάζες της πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές και συσσωρεύεται στον εγκέφαλο.

Οι εταιρείες ανάπτυξης της λεκανεμάμπης, η Biogen στις ΗΠΑ και η Eisai στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής σε σχεδόν 1.800 ασθενείς τον Σεπτέμβριο, αλλά οι ερευνητές του τομέα περίμεναν με αγωνία τα πλήρη στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο New England of Journal of Medicine.

Αυτό έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τη μείωση των συνολικών νοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών - ένα μέτριο αλλά σημαντικό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι επιβεβαιώνει μια νέα εποχή τροποποίησης της νόσου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μια εποχή που έρχεται μετά από περισσότερα από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς πάνω στις ανοσοθεραπείες κατά του αμυλοειδούς, από πολλούς, πολλούς ανθρώπους, και πολλές απογοητεύσεις στην πορεία», δήλωσε ο Nick Fox, καθηγητής κλινικής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Άνοιας στο UCL.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα των 55 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως. Είναι η κύρια αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο: οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν μέσα σε επτά χρόνια από τη διάγνωση.

Η πάθηση κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο 25 δισ. λίρες ετησίως, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν σε 47 δισ. λίρες μέχρι το 2050. Τα πιο συνηθισμένα πρώιμα σημάδια είναι τα προβλήματα μνήμης, αλλά καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν να χάνονται σε οικεία μέρη, να δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις, να δυσκολεύονται με απλές εργασίες και τελικά να μην μπορούν να φάνε ή να κινηθούν χωρίς βοήθεια.

Επί δεκαετίες, οι προσπάθειες για την επιβράδυνση, την αναχαίτιση ή την αναστροφή της νόσου έχουν αποτύχει, κοστίζοντας στις φαρμακευτικές εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια και αναγκάζοντας ορισμένες να εγκαταλείψουν εντελώς τον τομέα. Πολλά φάρμακα δεν έδειξαν κανένα όφελος στις δοκιμές επειδή έπληξαν λάθος μοριακό στόχο ή δοκιμάστηκαν σε ασθενείς των οποίων η νόσος ήταν πολύ προχωρημένη. Τα θετικά αποτελέσματα από το lecanemab αναμένεται να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά φαρμάκων που θα προσφέρουν όλο και καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Εν μέσω ευρέως διαδεδομένου ενθουσιασμού για τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επισήμαναν μια σειρά από ζητήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση του φαρμάκου.

Η λεκανεμάμπη είναι ακριβή - μεταξύ 10.000 και 30.000 λιρών ανά ασθενή ετησίως - και έχει τόσο μέτρια επίδραση, τουλάχιστον για 18 μήνες, που δεν είναι σαφές αν οι ασθενείς θα παρατηρήσουν κάποιο όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News