Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Σέρρες: Πώς έγινε η έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου που σκότωσε τον 11χρονο - Το μοιραίο λάθος


Στον τραγικό θάνατο ενός 11χρονου παιδιού οδήγησε η έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου στις Σέρρες.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σχολείου Σερρών εκσφενδονίστηκε μία βαριά σιδερένια πόρτα σε απόσταση 40 μέτρων και σκότωσε έναν μαθητή της 6ης δημοτικού, ενώ τραυμάτισε άλλους δυο μαθητές, ηλικίας 6 και 10 χρόνων.

«Είναι μία κακή ημέρα για τις Σέρρες, που θρηνούν και πενθούν. Είμαστε πραγματικά όλοι συντετριμμένοι», δήλωσε στο MEGA o δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

«Ο εργολάβος δεν είχε άδεια να κάνει εργασίες την ώρα των μαθημάτων»

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο εργολάβος δεν είχε καμία άδεια για να κάνει εργασίες στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε και υπήρχαν μαθητές εντός του κτιρίου.

«Ο εργολάβος που έχει αναλάβει αυτό το έργο έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Η βασική συμβατική υποχρέωση που περιγράφεται στη σύμβασή του είναι ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργεί, παρά μόνο εάν έχει έγγραφη συγκατάθεση από τον διευθυντή του σχολείου ή από τον Δήμο. Τέτοια συγκατάθεση από τον Δήμο δεν υπήρξε ποτέ. Εδώ τίθεται ένα θέμα: ποιος του άνοιξε; Γιατί τα σχολεία είναι κλειδωμένα. Είμαι εξοργισμένος για εκείνους που του άνοιξαν να μπει στο σχολείο», δήλωσε.

Από την άλλη, ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει ο δήμαρχος Σερρών, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στη διεύθυνση του σχολείου.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν έχει κανένα έγγραφο στη διάθεσή του: «Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο. Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί. Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σερρών, ο Δήμος στρέφεται κατά του αρμόδιου εργολάβου και του διευθυντή του σχολείου.

Γιατί έγινε η έκρηξη στο σχολείω των Σερρών

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών, έδωσε μία αρχική εκτίμηση για την πιθανή αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

«Πιστεύω ότι για κάποιο λόγο όταν πήγαν να κάνουν τις διάφορες ρυθμίσεις οι τεχνικοί του συγκεκριμένου έργου, έκλεισαν τις βάνες από κλειστό κύκλωμα νερού του λέβητα και όταν μπήκε σε λειτουργία ο καυστήρας δεν μπόρεσε να κυκλοφορήσει το νερό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και η πίεση. Έτσι δημιουργήθηκε μία εκρηκτική κατάσταση και χωρίς να υπάρχει η κυκλοφορία του νερού για να εκτονωθεί η πίεση, έγινε η έκρηξη», είπε.

«Εκπαιδευτικοί & διευθυντές δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για τεχνικά έργα»

Ο Σάββας Μπερμπερίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε στο MEGA πως για το εν λόγω έργο έγινε ανάθεση από τον δήμο και πως οι διευθυντές των σχολείων δεν είναι υπεύθυνοι για τέτοια έργα.

«Μίλησα ελάχιστα με τον διευθυντή του σχολείου την ώρα που αποχωρούσε για να δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό που μου είπε είναι ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του να γίνονται εργασίες μέσα στο χώρο του σχολείου την ώρα των μαθημάτων. Υπάρχουν καταγγελίες από τον πρόεδρο των τεχνικών συντηρητών καυστήρων στο νομό Σερρών, ο οποίος λέει ότι κλείστηκαν κάποιες βάνες χωρίς να απενεργοποιηθεί ο λέβητας. Εμείς σαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών έργων», ανέφερε.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα του ολοήμερου, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών να δίνει εντολή για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Πώς έγινε η τραγωδία

Από την έκρηξη, η βαριά σιδερένια πόρτα του λεβητοστάσιου εκτοξεύτηκε 30 με 40 μέτρα μακριά, με συνέπεια να χτυπήσει θανάσιμα τον 11χρονο μαθητή και να τραυματίσει άλλα δύο παιδάκια.

Η πόρτα που ξεκόλλησε από την έκρηξη και εκτοξεύτηκε σε μεγάλη απόσταση είναι η γαλάζια σιδερένια πόρτα που απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία:


Σύμφωνα με το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ο 11χρονος έφτασε νεκρός στο νοσοκομειακό ίδρυμα. Όσον αφορά το 10χρονο αγόρι, έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και επέστρεψε στο σπίτι του, ενώ το 6χρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News