Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Δημοσκοπήσεις: Η ακρίβεια «οδηγός» για την ψήφο των πολιτών - Πώς αξιολογείται το κυβερνητικό έργο


Η προεκλογική κούρσα των κομμάτων συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται υπ’ ατμόν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν τις περιοδείες τους στην περιφέρεια επιχειρώντας να αναδείξουν τη δική τους ατζέντα και να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια των κομματαρχών αποτελούν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν τάσεις και συσχετισμούς αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποτελούν «τροφή» για τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής των κομμάτων.

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δύο νέα γκάλοπ είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες 48 ώρες. Στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 το κυβερνών κόμμα (32%) προηγείται 8 μονάδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (24%), ενώ στην έρευνα της Prorata για την εφημερίδα των Συντακτών στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ακολουθεί με 25% με την απόσταση να καταγράφεται στις 5 μονάδες. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 10,5% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και ο ΜεΡΑ25 με 2,5%.

Από τις έρευνες της κοινής γνώμης προκύπτουν στοιχεία για το πώς αξιολογούν το κυβερνητικό έργο οι πολίτες, τι είδους κυβέρνηση προτιμούν να αναδειχθεί μετά τις εκλογές, ποιοι κερδίζουν και ποιοι σημειώνουν απώλειες. Σύμφωνα με την έρευνα της Marc το 35,1% των συμμετεχόντων αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και το 16,3% μάλλον αρνητικά. Ποσοστό 26,7% την αξιολογεί θετικά και ποσοστό 20,3% μάλλον θετικά. Σε ό, τι αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, το 69,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 26,8% θετικά και μάλλον θετικά.

Παράλληλα, από τα αποτελέσματα της Prorata προκύπτει ότι το 34,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα», το 25,6% πως «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», το 22,8% ότι πρόκειται για μία «επικίνδυνη κυβέρνηση» και το 15,6% ότι κινείται «σε λάθος κατεύθυνση». Ποσοστό 44,2% απαντά πως αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν «χειρότερα», το 29,4% «περίπου τα ίδια», το 22% «καλύτερα». Συνεπώς καταδεικνύεται από τις απαντήσεις των πολιτών ότι η κυβέρνηση παρά τη φθορά που έχει κρατάει δυνάμεις, παρότι δέχεται αμφισβήτηση από την κοινή γνώμη, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει μέχρι στιγμής να κεφαλαιοποιεί τις απώλειες αυτές.

Ανατροπή στη δημοτικότητα

Ένα ενδιαφέρον νέο εύρημα είναι ότι στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών παραμένει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε στη δεύτερη θέση (Alco). Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 47,8% έναντι 34,3% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 33,7%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28,7%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 22,9% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 18,4%. Ωστόσο, στο γκάλοπ της Prorata καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό 41% έναντι του 34% του Αλέξη Τσίπρα.

«Βραχνάς» η ακρίβεια

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο δύσκολος χειμώνας αποτελούν την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, με ποσοστό 83%. Τα εθνικά θέματα-ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 43,4% και ακολουθούν η εγκληματικότητα-βία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές, η πανδημία και η υπόθεση Πάτση. Παράλληλα περισσότεροι από 6 στους 10 αξιολογούν τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την προσωπική οικονομική τους κατάσταση σίγουρα ή μάλλον αρνητικά.

Αυτοδυναμία ή συνεργασίες;

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης (Alco), ποσοστό 31,3% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 21,1% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 17,3% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό την ΝΔ και ένα 14,8% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στο πώς βλέπουν οι ερωτώμενοι την σύνθεση της κυβέρνησης, φαίνεται πως το 47,1% πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το 43,6% να πιστεύει σε συνεργασία, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25.

Ποιο κόμμα είναι πιο αξιόπιστο

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα στη δημοσκόπηση της Prorata, όπως αναφέρει το 40% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 34% ενώ 32% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με μόλις μια μονάδα διαφορά ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει 31%. Το ΜέΡΑ25 παρουσιάζει ποσοστό 22% ενώ τελευταίο κόμμα στη λίστα είναι η Ελληνική Λύση, με 9%. Σύμφωνα δε με τον δείκτη ικανότητας διακυβέρνησης, ένας στους δύο θεωρεί ότι η ΝΔ είναι «ικανό» ή «σχετικά ικανό» κόμμα για να κυβερνήσει ενώ με ποσοστό 36% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News