Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πατάτε το «like» σε κάθε συνομιλία σας - Τι δείχνει


Μόλις λάβατε ένα μήνυμα στο chat σας από έναν φίλο ή ένα συνάδερφο και η απάντησή σας ήταν ένα emoji «like». Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί να το εκλάβει αυτό κάποιος;

Κι εδώ έρχεται η έκπληξη. Εάν το μήνυμα το έχεις στείλει σε κάποιον της γενιάς Ζ, μην απορήσεις εάν δεν το πάρει και τόσο καλά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους νέους, το «like» μπορεί να θεωρηθεί παθητικά επιθετικό!

Τι δείχνει η χρήση του emoji «like» - Ποιοι το χρησιμοποιούν περισσότερο

Μάλιστα, ένας 24χρονος συνοψίζοντας τα συναισθήματα των νέων, έγραψε στο Reddit πως είναι καλύτερο «να μην χρησιμοποιείται ποτέ σε καμία περίπτωση» το συγκεκριμένο emoji, γιατί «πληγώνει». «Κανείς δεν ηλικία μου στο γραφείο δεν το χρησιμοποιεί, αλλά οι άνθρωποι της γενιάς Χ το χρησιμοποιούν συνέχεια. Μου πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστώ και να βγάλω από το μυαλό μου ότι σημαίνει πως είναι θυμωμένοι μαζί μου» έγραψε.

Μαζί του συμφώνησαν αρκετοί, με κάποιους να λένε πως ιδίως στον εργασιακό χώρο δείχνει μη φιλική συμπεριφορά. «Ο τελευταίος χώρος εργασίας μου είχε μια συνομιλία στο WhatsApp για την ομάδα μας για να στέλνει πληροφορίες ο ένας στον άλλον και οι περισσότεροι εκεί απλά απαντούσαν με ένα like. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε λίγο εχθρικό» δήλωσε μια γυναίκα.

Γιατί είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς λόγια και όχι emojis

Πάντως, σύμφωνα με την σύμβουλο επιχειρήσεων Σου Έλσον, μάλλον έχει έρθει ο καιρός να ακολουθήσουμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι το παράδειγμα της νεότερης γενιάς.


Πιστεύει ότι οι λέξεις είναι πάντα καλύτερες από τα σύμβολα. «Τα συστήματα πρόβλεψης μπορούν να πληκτρολογήσουν μια λέξη όπως ευχαριστώ μετά από μόλις δύο κλικ. Ένα σκέτο emoji like όμως, δίνει την αίσθηση πως είστε πολύ τεμπέληδες για να πληκτρολογήσετε μια γραπτή απάντηση, ενώ παράλληλα δεν παρέχει σαφήνεια ως προς τα επόμενα βήματα» είπε στην Daily Mail. «Τι θέλετε να πείτε με αυτό; Εννοείτε ναι θα το κάνω, εντάξει συμφωνώ ή είναι απλώς η επιβεβαίωση ότι λάβατε το μήνυμα;» πρόσθεσε.

Μια δημοσκόπηση σε 2.000 νέους μεταξύ 16-29 ετών διαπίστωσε ακριβώς το ίδιο με την πλειοψηφία των χρηστών να συμφωνεί πως όσοι το στέλνουν είναι «επίσημα γέροι και ξεπερασμένοι».

Ποια άλλα emojis «απαγορεύονται»

Αν όμως νομίζατε ότι αυτό είναι το μόνο emoji που χρησιμοποιείται από «ηλικιωμένους» κάνετε λάθος. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης η κόκκινη καρδιά, το Ok χέρι και οι γκριμάτσες προσώπου.

Ένας από αυτούς όμως προσπάθησε να δικαιολογήσει τη χρήση το «like» emoji, γράφοντας στο Reddit: «Το λατρεύω γιατί σημαίνει πολλά πολλά πράγματα. Σημαίνει ‘εγκρίνω’ ή ‘κατάλαβα και θα το κάνω’ ή ‘συμφωνώ’. Αν μη τι άλλο, η μόνη μου ένσταση είναι ότι κάποιες ημέρες μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις τι σημαίνει. Αλλά γενικά είναι αρκετά ξεκάθαρο».

Η Έλσον όμως είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι μισούν το «like» επειδή θεωρείται αυτόματη επιλογή και «θα μπορούσε να πατηθεί κατά λάθος». Επίσης, συμφώνησε με τους φόβους κάποιων ότι μπορεί να παρερμηνευτεί. «Έχει ενδεχομένως πολύ διαφορετικές σημασίες ανάλογα με το πολιτιστικό υπόβαθρο του παραλήπτη – έγκριση, ευτυχία, ενθάρρυνση, νούμερο ένα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News