Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Τροφές που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και πρέπει να αποφεύγονται


Πολλά τρόφιμα είναι υπέροχα για να σας κρατούν γεμάτους ενέργεια, να τονώνουν το μεταβολισμό σας και να κάψετε λίπος και άλλα θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ ο μεταβολικός σας ρυθμός καθορίζεται από πολλά πράγματα, από τη γενετική έως τη σωματική δραστηριότητα έως την ηλικία, η διατροφή σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας? Το shefinds.com, μίλησε με τους ειδικούς σε θέματα υγείας και ειδικότερα τον διατροφολόγο Jay Cowin, NNCP, RNT, RNC, CHN, CSNA, την Health Coach Heather Rayle, Ph.D. και την διαιτολόγος Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD και κατέληξαν στο συμπέρασμας, πως τρεις τροφές με πολλές θερμίδες και χαμηλά θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τη γενική υγεία σας, ειδικά όταν πρόκειται για το βάρος σας: δημητριακά πρωινού, ζαχαρούχα μάφιν και πατατάκια.

Τροφές που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό και πρέπει να αποφεύγονται

Ζαχαρούχα δημητριακά

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μπολ με δημητριακά είναι μια νόστιμη απόλαυση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, ειδικά αν θέλετε να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε άνοδο. «Παρόλο που είναι βολικά και εύκολα στην παρασκευή, τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι φορτωμένα με ζάχαρη, θερμίδες και άλλα ανθυγιεινά πρόσθετα που μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας και να σαμποτάρουν τους στόχους απώλειας βάρους, εάν καταναλώνονται τακτικά», προειδοποιεί η Cowin.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από τα δημητριακά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν σχεδόν καμία θρεπτική αξία. «Όταν τρώτε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, το σώμα σας δεν μπορεί να κάψει την ενέργεια γρήγορα, έτσι το φαγητό αποθηκεύεται ως λίπος. Η επεξεργασία αφαιρεί επίσης πολλά από τα φυσικά θρεπτικά συστατικά που κανονικά θα βρίσκονταν στα δημητριακά ολικής αλέσεως», εξηγεί.

Καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική ζάχαρη γενικά. «Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις που γίνονται πιο δύσκολο να αντιστραφούν καθώς μεγαλώνουμε.

Επομένως, αντί για ζαχαρούχα δημητριακά, δοκιμάστε να επιλέξετε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες γεμάτους πρωτεΐνη, όπως βρώμη ή κινόα για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τον μεταβολισμό σας για την ημέρα. Αν ψάχνετε για κάτι γλυκό, πηγαίνετε για φρούτα ή λίγο μέλι για μια υγιεινή και ικανοποιητική απόλαυση», καταλήγει η Cowin.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, για παράδειγμα, έχουν υψηλή θερμική επίδραση, που σημαίνει ότι απαιτεί από το σώμα σας να εργαστεί σκληρότερα για να τα αφομοιώσει, αναζωογονώντας τον μεταβολισμό σας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τροφές που δεν ενεργοποιούν το ίδιο καλά αυτόν τον μηχανισμό καύσης λίπους και μπορούν να βλάψουν τον μεταβολισμό σας. Και οι τροφές που πρέπει να τρώτε εάν θέλετε υψηλότερο μεταβολισμό αποτελούνται από απλά σάκχαρα χωρίς φυτικές ίνες, όπως το λευκό ψωμί.

Το λευκό ψωμί είναι ιδιαίτερα κακό για τον μεταβολισμό

“Στο λευκό αλεύρι έχουν αφαιρεθεί όλα τα υγιεινά μέρη του σπόρου σιταριού, όπως οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά”, λέει η διαιτολόγος Lisa Moskovitz, διευθύνων σύμβουλος του NY Nutrition Group. Η αφαίρεση των φυτικών ινών καθιστά το λευκό ψωμί εύκολο και γρήγορο στην πέψη. Έτσι ώστε ο μεταβολισμός σας δεν χρειάζεται να ανέβει πολύ και να κάψει θερμίδες για να το διασπάσει.

Οπότε, αναμφισβήτητα, τα χειρότερα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε εάν θέλετε υψηλότερο μεταβολισμό είναι αυτά που αποτελούνται από απλά σάκχαρα χωρίς φυτικές ίνες.

Το λευκό ψωμί είναι η #1 χειρότερη τροφή για τον μεταβολισμό, με γλυκαιμικό δείκτη περίπου 75. Τα τρόφιμα κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 ως προς τον γλυκαιμικό δείκτη. Η καθαρή γλυκόζη έχει βαθμολογία 100.

Άλλες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι:

- λευκό ρύζι

- ζυμαρικά

- μπισκότα

- κέικ

- αρτοσκευάσματα

- αναψυκτικά

- σχεδόν οτιδήποτε είναι εκλεπτυσμένο και εξαιρετικά επεξεργασμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News