Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Παγκόσμια ανησυχία μετά την εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία


Νέα διάσταση λαμβάνει ο πόλεμος της Ουκρανίας μετά την ανακοίνωση του προέδρου της γειτονικής Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι ο στρατός της χώρας του θα αναπτύξει κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία στα σύνορα.

Επί της ουσίας πρόκειται για ευθεία κλιμάκωση του πολέμου την οποία ο πλανήτης παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» καθώς είναι άγνωστες ακόμη οι προεκτάσεις που θα έχει αυτή η κίνηση και με ποιον τρόπο θα απαντήσει τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση.

Οι προετοιμασίες για την εμπλοκή της Λευκορωσίας ξεκίνησαν από τη στιγμή που χτυπήθηκε η γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία πριν από δύο εικοσιτετράωρα και ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Λουκασένκο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti φέρεται να δήλωσε μετά την ανατίναξη της γέφυρας πως «θα ενισχύσουμε στρατιωτικά τη δύναμη της Ρωσίας» και ότι «αυτό προβλέπεται από τις κοινές μας συμφωνίες» από τη στιγμή που το επίπεδο των απειλών έχει φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι εφημερίδες Liberation της Γαλλίας και Bild της Γερμανίας, ο ηγέτης της Λευκορωσίας έχει διατάξει τις μυστικές υπηρεσίες του να λάβουν «όλα τα απαραίτητα αντιτρομοκρατικά μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εδάφους της χώρας μας».

Εισβολή από τη Λευκορωσία 

Θυμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως βάση προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία από τα βόρεια της πολύπαθης χώρας και ότι ο Λουκασένκο είναι από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα η απόφαση για την ανάπτυξη κοινής ομάδας δράσης μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας πάρθηκε όπως όλα δείχνουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.

Δώρο ένα… τρακτέρ

Μάλιστα ο κ. Λουκασένκο σε αυτή τη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έκανε δώρο στον κ. Πούτιν ένα… τρακτέρ. «Είναι το ίδιο με το οποίο δουλεύω, το «Belarus», Το καλύτερο. Συναρμολογείται χειροκίνητα» όπως είπε. Σημειωτέον ότι τα τρακτέρ «Belarus» είναι εμβληματικά τετράτροχα οχήματα που παράγονται από την Minsk Tractor Works από τη δεκαετία του 1950. Είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες της Λευκορωσίας και οχήματα πωλούνται σε περίπου 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η σχετική δωροεπιταγή για το τρακτέρ του Πούτιν μάλιστα δημοσιεύτηκε αργότερα στα μέσα ενημέρωσης, που ανέφεραν ότι το συγκεκριμέν μοντέλο ζυγίζει περισσότερους από έξι τόνους, ενώ έχει ισχύ 150 ίππων.

Επιστρέφοντας στα πιο σοβαρά τώρα, το ερώτημα είναι μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί η Μόσχα στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν Πούτιν

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πούτιν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ιδίως μετά την ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας, καθώς ακόμη κι αν πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται μία ξένη δύναμη, η Ρωσία δεν θα μπορούσα να το παραδεχτεί, εφόσον έτσι θα φαινόταν ανίσχυρη απέναντι σε εχθρικές ενέργειες που πλέον στοχεύουν στο έδαφός της. Αρκετή ξένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τις στρατηγικές επιλογές που θα πρέπει να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος σχετικά με την κατοχή της Νότιας Ουκρανίας. Οι δυνάμεις του στην περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού αλλά και επιχειρησιακά θέματα, καθώς δέχονται συνεχώς αντεπιθέσεις από τους Ουκρανούς που μπορεί να μην έχουν μαζί τους δυτικούς στρατιώτες, έχουν όμως δυτικό οπλισμό που συνεχώς ανανεώνεται.

Θα χτυπήσει με πυρηνικά;

Το Κρεμλίνο δεν θέλει να δείξει αδυναμία και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους χρήσης πυρηνικών όπλων. Όχι όμως ευρείας έκτασης γιατί αυτό θα σήμαινε αυτομάτως ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που κανείς δεν θα κέρδιζε – αντιθέτως θα αφάνισε τον πληθυσμό τεράστιων περιοχών εκατέρωθεν. Στην παρούσα φάση έχει ξεκινήσει ένα κρεσέντο πυραυλικών επιθέσεων κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων από νωρίς το πρωί, με τον αριθμό των θυμάτων συνεχώς να μεγαλώνει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Κίεβο (πρωτεύουσα της Ουκρανίας) στοχοποιείται για πρώτη φορά μετά από τρεις και πλέον μήνες πολέμου.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Σολτς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram πως: «Προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης. Καταστρέφουν τους ανθρώπους μας που κοιμούνται στα σπίτια τους στη Ζαπορίζια. Σκοτώνουν ανθρώπους που πηγαίνουν να δουλέψουν στο Ντνίπρο και το Κίεβο. Ο αεροπορικός συναγερμός δεν σταματά σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πύραυλοι χτυπούν. Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες». Μάλιστα μετά από αυτές τις αιματηρές εξελίξεις, ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για άμεση σύγκληση συνάντησης της G7. Όπως έγραψε στο Twitter: «Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας. Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των υποδομών μας που έχουν υποστεί ζημιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News