Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ηλιακές κηλίδες: Τι είναι και πως θεραπεύονται | Του Γ. Καραμπούτα, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου


Τι είναι οι ηλιακές κηλίδες ή ηλιακές φακές;

Αποτελούν ένα ακίνδυνο κομμάτι σκουρόχρωμου δέρματος. Προκύπτουν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία προκαλεί τοπικό πολλαπλασιασμό των μελανινοκυττάρων και συσσώρευση μελανίνης μέσα στα κύτταρα του δέρματος (κερατινοκύτταρα). Οι ηλιακές κηλίδες ή φακίδες είναι πολύ συχνές, ειδικά σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Μερικές φορές είναι επίσης γνωστές ως γεροντικό σημείο ή γεροντικές φακίδες ή γεροντικές κηλίδες.

Πώς μοιάζει μια ηλιακή κηλίδα;


Είναι ένα επίπεδο καλά περιγεγραμμένο σημάδι στο δέρμα μας. Μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ ή ακανόνιστου σχήματος. Το χρώμα ποικίλλει από το χρώμα του δέρματος, το καστανό έως το σκούρο καφέ ή μαύρο και το μέγεθος ποικίλλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά σε διάμετρο. Μπορεί να είναι ελαφρώς φολιδωτό φέροντας λέπια στην επιφάνειά του.

Πού εμφανίζονται;

Οι ηλιακές φακές εντοπίζονται ως ομάδες παρόμοιων βλαβών σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, ιδιαίτερα στο πρόσωπο ή στο πίσω μέρος των χεριών. Εμφανίζονται σε ανοιχτόχρωμο και σκούρο δέρμα, αλλά τείνουν να είναι πιο πολλές σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα

Πώς γίνεται η διάγνωσή τους;

Συχνά με βάση την κλινική εικόνα. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί μια ακανόνιστη ηλιακή κηλίδα από το μελάνωμα, μια δυνητικά επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, και τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος άτυπη ηλιακή κηλίδα ή άτυπη φακή. Η εξέταση με ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ μπορεί να αποσαφηνίσει τη διάγνωση. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει διαγνωστική αμφιβολία, μπορεί να γίνει βιοψία δέρματος για ιστολογική εξέταση.

Αλλαγές επισυμβαίνουν στις κηλίδες μ ε συχνότερες τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις. Οι τελευταίες μπορεί να εμφανιστούν εντός των ηλιακών κηλίδων με αποτέλεσμα την τοπική πάχυνση και αλλαγή στην υφή των κηλίδων.

Επίσης οι ηλιακές φακές μπορεί να ερεθιστούν οπότε και ονομάζονται λειχηνοειδείς κερατώσεις ή LPLK Lichen Planus Like Keratosis (λόγω του προτύπου υποστροφής της φλεγμονής που παρατηρείται στην ιστοπαθολογία). Οι λειχηνοειδείς κερατώσεις σταδιακά εξαφανίζονται.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία πιθανότατα οι κηλίδες θα επιμείνουν επ' αόριστον.

Υπάρχουν πολυάριθμες, εξαιρετικά αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για ασθενείς που επιθυμούν να αφαιρέσουν τις κηλίδες από τον ήλιο. Αυτές περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε:

Κρυοθεραπεία: μπορεί να τις καταστρέψει, αλλά μπορεί να αφήσει ένα προσωρινό ή μόνιμο λευκό ή σκούρο σημάδι.

Χημικό πίλινγκ: Το χημικό πίλινγκ είναι η εφαρμογή ενός όξινου διαλύματος στο δέρμα για να αφαιρεθούν τα εξωτερικά στρώματα και να αποκαλυφθεί το πιο λείο και καθαρό δέρμα από κάτω.

Δερμοαπόξεση: Η δερμοαπόξεση είναι η εφαρμογή μιας ισχυρής περιστροφικής βούρτσας στο δέρμα. Η επιθετική δράση αφαιρεί μηχανικά το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των κηλίδων από τον ήλιο, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και των ουλών ακμής.

Θεραπεία με λέιζερ: Οι θεραπείες φωτός υψηλής ενέργειας στοχεύουν και καταστρέφουν τη συσσωρευμένη μελανίνη στην επιδερμίδα, την οποία το σώμα απορροφά και τελικά αποβάλλει.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε την εφαρμογή των απαραίτητων προληπτικών μέτρων που περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακών, αλλά αυτό πρέπει να ξεκινήσει νωρίς στη ζωή.

Η ομάδα μας ειδικεύεται στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων θεραπείας σε ασθενείς με βάση τις ανησυχίες, τις δερματικές παθήσεις, τον τρόπο ζωής και τους στόχους τους. Για να ανακαλύψετε τις καλύτερες επιλογές αφαίρεσης κηλίδων από τον ήλιο για εσάς, επικοινωνήστε με τους επαγγελματίες της AS Plastic Derma and Laser Clinics για μια ολοκληρωμένη συμβουλή.

Καραμπούτας Γεώργιος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News