Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Οι πρόωρες εκλογές «πλησιάζουν» όλο και περισσότερο - Το αφήγημα της προσφυγής στις κάλπες και η έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί έχουν δείξει ξεκάθαρα, με απανωτές δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, ότι το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο όχι μόνο κερδίζει έδαφος ως σκέψη, αλλά είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση.

Και το αφήγημα για την επίσπευση των εκλογών; Το πρώτο μέρος του συνοψίζεται στο δίλημμα: «συνεννόηση ή… πρόωρες κάλπες».

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (capital.gr), πυροδοτώντας περισσότερο τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

“Μετωπική” κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι, η αντιπολίτευση έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην οδηγηθεί η χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με κλίμα πόλωσης και τοξικότητας, σε αυτό το timing των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει, έπεσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, στο κενό.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική του κλίματος της κλιμακούμενης όξυνσης που θα υπάρξει ως το… φθινόπωρο. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να θέσει όρους και προϋποθέσεις για ένα υπάρξει ως τότε, ένα «κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης», ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ανακοινώσει από τώρα ο κ. Μητσοτάκης την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο και να ορίσει τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού» ήταν η άμεση απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και τους εθνικούς κινδύνους που θα προκαλούσε αυτή η πολιτική αστάθεια.

Το παράδειγμα Μακρόν και το κάλεσμα για ψήφο αυτοδυναμίας

Οι περιπέτειες στις οποίες μπαίνει η Γαλλίας από την αδυναμία του Εμανουέλ Μακρόν να συγκροτήσει κυβέρνηση, είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν που προβάλλει η κυβέρνηση για να επισημάνει σε κάθε τόνο την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης, ώστε η χώρα να μην βρεθεί εκτεθειμένη σε κινδύνους.

«Επιμένω στην ανάγκη στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη κάλπη φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο- να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας, εμφατικά, το αίτημα του για ψήφο αυτοδυναμίας στη Ν.Δ.. «Μιλάω για την αυτοδύναμη Ελλάδα και για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι, τυπικά, μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, έχω αποδείξει όμως ότι δεν έχω καμία δυσκολία να αξιοποιήσω στελεχιακό δυναμικό και από άλλους χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την πλευρά κεντρογενών στελεχών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τη νέα ηγεσία του ή έχουν πάρει αποστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News