Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Νατάσα Γιάμαλη: Έβγαλε το σακάκι και διέλυσε τα στερεότυπα (ΒΙΝΤΕΟ)


«Γιατί αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα αυτά που λέω θα ήταν πιο σοβαρά και τώρα αν βγάλω το σακάκι θα πάψουν ως δια μαγείας να είναι;», είπε η γνωστή δημοσιογράφος του Kontra Channel με αφορμή τη χθεσινή χυδαία σεξιστική επίθεση που έγινε σε βάρος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου από δεξιά τρολ επειδή έδειχνε κουρασμένη και δεν ήταν - κατά την άποψή τους - κατάλληλα ντυμένη για να την πάρουν στα σοβαρά.

Αναλυτικότερα, η Νατάσα Γιάμαλη όταν εμφανίστηκε live στην εκπομπή του Kontra 24, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση βγάζοντας το σακάκι ενώ είπε τα εξής:

«Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μια γυάλινη οροφή. Το γνωρίζουμε το βλέπουμε. Το ζούμε. Το λένε τα στοιχεία, όχι τα δικά μου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, του ΟΗΕ. Ακόμη και εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή του χώρου τους έρχονται αντιμέτωπες με την τοξικότητα του σεξισμού. Όχι για το περιεχόμενο των λόγων τους αλλά για την επιτέλεση του φύλου τους. Τελευταίο θύμα η Έφη Αχτσιόγλου. Και πολλές πριν από εκείνη», σχολιάζει η δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια προσθέτει, «Επερωτώνται όχι για το έργο τους ή για την πολιτική τους στάση αλλά για τα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ, τα κιλά, τον σωματότυπο ή την προσωπική ζωή τους. Ζητήματα που οι άνδρες συνάδελφοι τους τα έχουν -εν πολλοίς-λυμένα. Μπορεί μια πολιτικός να είναι απεριποίητη ; Έστω μια φορά; Γιατί αν δεν μπορεί μια ναι γυναίκα πολιτικός να είναι έστω μια φορά κουρασμένη κι όχι «στην τρίχα» με όρους τηλεόρασης που μπαίνει ο πήχης για τις υπόλοιπες λιγότερο προνομιούχες; Θέλουμε γυναίκες πολιτικούς «διακοσμητικές»; Σε δευτερεύοντα υπουργεία; «Δεν βρίσκουμε» όπως είχε πει σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός; Ή θέλουμε γυναίκες με φεμινιστικό λόγο που έχουν εμπειρία, βιώματα και γνώσεις και δεν προέρχονται απαραίτητα απο πολιτικές οικογένειες να φέρνουν την πραγματικότητα τους στο κοινοβούλιο και να μας εκπροσωπήσουν;»

«Είναι δυνατόν να συζητάμε για το «τι κάνει στο κρεβάτι της η Δόμνα», για το αν «θα γίνει μάνα η Ρένα», για το αν «είναι σεξυ η Όλγα» και για το αν «δικαιούται να βγει με τιραντάκι η Έφη»; Κι αν αυτό είναι το επίπεδο της συζήτησης Γι' αυτές, που μπαίνει ο πήχης για τις γυναίκες που κάθε μέρα στενάζουν να τα φέρουν βόλτα; Για τις γυναίκες που σχολάνε και έχουν δεύτερη βάρδια στο σπίτι, που χάνουν δουλειές επειδή είναι γυναίκες και ίσως γίνουν μητέρες, για εκείνες που δεν θέλουν να γίνουν μητέρες κ ας πέρασαν τα 35; Γιατί αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα αυτά που λέω θα ήταν πιο σοβαρά και τώρα αν βγάλω το σακάκι θα πάψουν ως δια μαγείας να είναι;», σχολιάζει και κλείνει εκεί το θέμα.

Μάλιστα προχώρησε στο να αναρτήσει το βίντεο στο προσωπικό της προφίλ στο facebook, με αποτέλεσμα να προκληθεί πραγματικός σάλος στα κοινωνικά δίκτυα. Εκατοντάδες χρήστες έδειξαν να επικροτούν την κίνηση της δημοσιογράφου και έσπευσαν να κοινοποιήσουν τη δημοσίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News