Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ζελένσκι: «Ο Μακρόν μου ζήτησε να παραχωρήσω εδάφη στον Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία»


Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να πρότεινε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να παραχωρήσει μερικά από τα εδάφη του στον Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να τελειώσει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή, κάτι που φαίνεται πως έχει προκαλέσει διπλωματικό αδιέξοδο μεταξύ Κιέβου και Ελιζέ.

Σύμφωνα με το γαλλικό BFMTV, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε αυτή την αποκάλυψη μιλώντας σε ιταλικά μέσα, δηλώνοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πράγματι του πρότεινε να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος.

«Μου φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Δεν είμαστε έτοιμοι να σώσουμε κάτι ή κάποιον και να χάσουμε εδάφη για αυτό. Πρόκειται περί χαμένου χρόνου» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι είναι αρκετοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες που προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τον Πούτιν, ο οποίος «μοιάζει με τον Χίτλερ», όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, επειδή και εκείνος είχε τότε την ιδέα να δημιουργήσει νέα σύνορα στον κόσμο.

Διαψεύδει το Ελιζέ

Πηγή του Ελιζέ απέρριψε τα σχόλια του Κιέβου και επισήμανε ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με την Ρωσία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας, όμως δεν διέψευσε και το αίτημα του Μακρόν στον Ζελένσκι για παραχωρήσεις εδαφών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του προέδρου Ζελένσκι και δεν έχει ζητήσει ποτέ από τον πρόεδρο Ζελένσκι υποχωρήσεις. Πάντα λέει ότι είναι στο χέρι των Ουκρανών να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης» ανέφερε η πηγή.

Ο «μάταιος» διάλογος με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί «μάταια» να κάνει διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε παράλληλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό» ο Γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, να «κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram.

«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται χωρίς να «ταπεινώνεται» η Ρωσία. Για τον Ζελένσκι ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (στη Ρωσία) τώρα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό «δεν είναι πολύ σωστό», για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν να «σώσει την υπόληψη» του, τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε εξάλλου ότι «ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε”. “Δεν είναι πλέον δυνατόν», τόνισε.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν μακράν.

«Σήμερα, ο διάλογος (με τη Μόσχα) πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε ο Ζελένσκι και επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή». «Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα», διευκρίνισε.

7 σχόλια:

  1. Και του Μητσοτάκη ο Μακρόν του είπε να παραχωρήσει τις βάσεις επ' αόριστον!😭😭😭

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός όμως δεν τον άκουσε και τις παραχώρησε για πέντε (5) χρόνια

      Διαγραφή
    2. Πάλι αδιάβαστος; Ε ναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει πλάκα.

      Διαγραφή
    3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ.

      Διαγραφή
  2. ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΔΩΣΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΉΣΕΙ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΊΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΊΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΛΗΣ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α μπρε εσυ τα ξερεις ολα μπρε, καιρο μπρε ειχα ν ακουσω μαλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μητσοτάκης θα σας σώσει αν γίνει το μπαμ με την Τουρκία. Λυπάμαι τις μανάδες σας που θα σας κλαίνε ότι πήγατε άδικα με τα μυαλά που έχετε. Εκτός από αδιάβαστοι είστε και ανιστόρητοι, άλλωστε όσοι έχουν την εξουσία ποντάρουν στους βλάκες που δεν λένε να ξυπνήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News