Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας από τον πόλεμο - 130.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες αναμένεται θα χαθούν φέτος


Περίπου 100.000 Ρώσοι τουρίστες και άλλοι 30.000 Ουκρανοί αναμένεται να «χαθούν» φέτος, κυρίως για τη Χαλκιδική και την Πιερία και λιγότερο για τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του πολέμου, που, δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για Ρώσους και Ουκρανούς, θα δεχθούν πλήγμα το φετινό καλοκαίρι και θα αναγκαστούν να καλύψουν τη χασούρα με επισκέπτες από άλλες χώρες.

«Σε σχέση με το 2019, το τελευταίο καλοκαίρι πριν την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να μας λείψουν περίπου 100.000 Ρώσοι τουρίστες και άλλοι περίπου 30.000 από την Ουκρανία. Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο για τη Χαλκιδική και την Πιερία, προορισμούς που επιλέγουν μαζικά για τις διακοπές τους οι τουρίστες από τις συγκεκριμένες χώρες, ενώ θα επηρεαστεί και η Θεσσαλονίκη αλλά σε μικρότερο βαθμό», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Κατά τον ίδιο, πολύ μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τα ξενοδοχεία που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία και τα οποία υπάρχουν σε Χαλκιδική και Πιερία. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος.

«Για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργήσει η έλλειψη Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, θα περιμένουμε επισκέπτες από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία καθώς και από τα Βαλκάνια, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Βόρεια Ελλάδα και αγαπούν τη Χαλκιδική. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτήν τη στιγμή η Χαλκιδική κατέχει την 5η ή την 6η θέση στην προτίμηση των αλλοδαπών που επιλέγουν για τις διακοπές τους την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η Χαλκιδική μπαίνει φέτος δυναμικά στο παιχνίδι», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Στο 50% οι πληρότητες στη Χαλκιδική

Μπορεί η φετινή σαιζόν για τον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, να μην καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα αυτής του 2019, η οποία ήταν με βάση τα νούμερα αφίξεων μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο, δε βρίσκεται και πολύ μακριά σε σχέση με το προ τριετίας διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αυτήν τη στιγμή και για το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος οι πληρότητες στη Χαλκιδική βρίσκονται στο 50%, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αυτήν την περίοδο οι κρατήσεις βρίσκονταν στο 65%.

«Πάνε λίγο αργά οι κρατήσεις γενικώς και αυτό οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Βαλκάνιοι δυσκολεύονται να οργανώσουν τις διακοπές τους. Επίσης, φέτος θα παίξει το ρόλο της και η ακρίβεια. Στον τομέα αυτό τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, αφού έχουν αυξηθεί κατά 25% τα έξοδα για το λειτουργικό κόστος ανά δωματιοδιανυκτέρευση. Αυτό αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται μία λύση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

5 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ 420.000 ΡΩΣΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ 2.000.000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπα νομίζω γύρω στα 10 εκατομυρια ειναι μπορει και 20 εκατομυρια σε λιγο δεν θα εχουμε να φαμε γιατι θα μας τα κλασουν οι ρωσοι δολοφονοι που σ ολη την ιστορια τους σκοτωνοντε μεταξυ τους, οι Τσαροι τους μπολσεβικους οι μπολσεβικοι τους τσαρους και παει λεγοντας, μεχρι και τους κολοτουρκους αυτοι τους εξοπλισαν και μας σφαξανε δεν ξεχνω.

      Διαγραφή
  2. Αυτούς τους Ρώσους τουρίστες τους χάνει και η Αλμωπία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει λόγο για 2.200.000 ρώσους τουρίστες που δεν θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα για διακοπές επίσημα. Επίσης για όσους προφανώς είναι ανιστόρητοι να πω ότι οι Ρώσοι μας είχαν βοηθήσει και γι'αυτό το 1915-1916 βομβάρδισαν θέσεις οθωμανικών στρατευμάτων έξω από την Τραπεζούντα και ο Μητροπολίτης Άνθιμος τότε τους είχε δεχθεί στο λιμάνι ως απελευθερωτες των Ελλήνων. Υπάρχουν και πολλά άλλα αλλά αναφέρομαι σε αυτό μήπως κάποιοι αρχίσουν και διαβάζουν και έτσι ίσως ξυπνήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News