Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Το κορυφαίο φρούτο κατά της φλεγμονής


Αν μόλις είδατε την λέξη «αντιοξειδωτικά», σκεφτήκατε τα βατόμουρα, τότε έχετε μαντέψει σωστά. Αυτά τα μικρά αλλά πανίσχυρα μοβ-μπλε μούρα μας προφυλάσσουν από την χρόνια φλεγμονή, με πολλά οφέλη για την υγεία, από την μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης μέχρι τη διατήρηση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βατόμουρα κατά της φλεγμονής

Τα φρούτα, όπως τα βατόμουρα, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά: φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Τα αντιοξειδωτικά δρουν απορροφώντας το οξειδωτικό στρες που παίρνουμε από το περιβάλλον μας, συχνά μέσω τροφών που είναι φλεγμονώδεις, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και στην συνέχεια εξουδετερώνοντάς τα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα.

Στα βατόμουρα η διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών «ωφελεί τη συνολική υγεία αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και η παχυσαρκία», μας εξηγούν οι ειδικοί. Μελέτες δείχνουν ότι τα βατόμουρα όχι μόνο περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα από πολυφαινόλες, αλλά εμφανίζουν επίσης την ισχυρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών μεταξύ των τριών τύπων μούρων που δοκιμάστηκαν.

Πώς θα τα αυξήσουμε

Είτε βάλετε βατόμουρα στο πρωινό σας μπολ με δημητριακά ή πλιγούρι βρώμης, είτε τα τσιμπολογήσετε μέσα στην διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψή τους. Μπορείτε ακόμα να τα χτυπήσετε μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά για να φτιάξετε το smoothie για μετά την προπόνηση.

Δύο σούπερ απολαυστικές και θρεπτικές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε με βατόμουρα περιλαμβάνουν τις μπρουσκέτες με κρέας και βατόμουρα και το θρεπτικό smoothie με βατόμουρα και μήλο.

Μπρουσκέτες με κρέας και βατόμουρα

Υλικά (για 8 μπρουσκέτες)

8 φέτες ψωμί με προζύμι

2 σκελίδες σκόρδο

8 πολύ λεπτές φέτες ψητό φιλέτο μοσχαριού

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 κουταλάκια μαρμελάδα σύκο ή βατόμουρο

1 φλιτζάνι βατόμουρα ή άλλα φρούτα του δάσους

Φύλλα βασιλικού

Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

1. Ψήνετε τις φέτες ψωμιού στο γκριλ. Μόλις ροδίσουν, τις αλείφετε με το σκόρδo κομμένο και το λάδι και τις αλατίζετε.

2. Στη συνέχεια, βάζετε στην κάθε φέτα μισό κουταλάκι μαρμελάδα σύκο ή βατόμουρο και στρώνετε από πάνω το φιλέτο μοσχαριού.

3. Κόβετε τα βατόμουρα στη μέση και βάζετε ένα με δύο πάνω στην μπρουσκέτα, καθώς και από ένα φύλλο βασιλικού.

Θρεπτικά smoothie με βατόμουρο και μήλο

Υλικά για 2 σμούθι

1 κούπα φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά

1 μήλο

300 γρ. βατόμουρα

λίγη ζάχαρη, προαιρετικά

1 φλ. παγάκια

Εκτέλεση

Κόψτε το μήλο σε κυβάκια. Λιώστε στο μπλέντερ τα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη και το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τον πάγο και χτυπήστε και πάλι το μείγμα μέχρι να θρυμματιστεί. Μεταφέρετε το μείγμα σε ποτήρια. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάιμ για επιπλέον οξύτητα. Για ακόμη πιο δροσερό σμούθι, μπορείτε να αφήσετε τα βατόμουρα στην κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News