Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Κ. Ιγνατιάδου: «Να προτρέπουμε τις γυναίκες ώστε να συμμετέχουν ενεργότερα στη δημόσια ζωή»


Δήλωση - μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου κάθε χρονιάς έχει καθιερωθεί και είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Την ημέρα αυτή η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει και τιμά τη γυναίκα.

Παράλληλα, όμως, η μέρα αυτή είναι και μια μέρα απολογισμού κι αυτοκριτικής της κοινωνίας για το τι έχει πράξει έως τώρα για ν΄ανταποδώσει στη γυναίκα για τα όσα προσφέρει διαχρονικά στο σύνολο και στην ανθρωπότητα. Είναι μια μέρα για ν΄αξιολογήσει, εάν η γυναίκα βρίσκεται στη θέση που της πρέπει, που της αξίζει και που δικαιούται μέσα στην κοινωνία.

Είναι γεγονός ότι ακόμη και σήμερα – το έτος 2022 - η αρχή της ισότητας των φύλων, της ελευθερίας και των ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε κάθε πτυχή και φάση της ανθρώπινης ζωής παραμένει κι εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο, το επιδιωκόμενο κι ο στόχος. Και βεβαίως αυτό δεν ισχύει μόνο για τις υποανάπτυκτες κι αναπτυσσόμενες περιοχές και χώρες, αλλά και για το λεγόμενο δυτικό, αναπτυγμένο κόσμο παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις και προόδους έχουν συντελεστεί και τα όσα εξαγγέλλονται και προγραμματίζονται.

Η γυναίκα, όχι μόνο στη σύγχρονη, σημερινή εποχή, αλλά ανέκαθεν επωμίζονταν, επωμίζεται κι αναλαμβάνει ευθύνες, υποχρεώσεις κι ασκεί καθήκοντα και ρόλους που στηρίζουν, ενώνουν και προάγουν την κοινωνία. Όμως ο βαθμός και η ποιότητα της ζωής της γυναίκας δεν είναι ισότιμη ή έστω ανάλογη της πολύπλευρης προσφοράς και των ρόλων που πανάξια φέρει σε πέρας σαν παιδί, σαν γόνος και συγγενής, φίλη, σύντροφος, σύζυγος, μάνα, συνεργάτης, εργαζόμενη, επαγγελματίας, πολιτικός ή γενικότερα ένα πρόσωπο, μια προσωπικότητα που δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής, σε κάθε φορέα, σε κάθε οργάνωση.

Συνεκτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νομοθετικό πλαίσιο χωρίς πλήρη εφαρμογή ή οι θεωρίες κι οι εξαγγελίες για ισότητα των φύλων δεν αρκούν. Απαιτούνται πράξεις άμεσες, χρειάζονται δράσεις κι έργα με τόλμη κι αποτελεσματικότητα ώστε ν΄αλλάξουν νοοτροπίες, να καταπολεμηθούν προκαταλήψεις, να εξαλειφθούν οπισθοδρομικά στερεότυπα κι αντιλήψεις του παρελθόντος προκειμένου ν΄αρθούν τα εμπόδια, οι ανισότητες κι οι διακρίσεις για να μπορεί η γυναίκα να συμμετέχει παντού ισότιμα κι ελεύθερα ως αυτεξούσιο μέλος του κοινωνικού συνόλου. Οι βιολογικές διαφορές δεν μπορούν να είναι το αντικίνητρο και η διάκριση, αλλά το πλεονέκτημα της φύσης. Διότι δεν μιλάμε και δεν αναφερόμαστε στην ταυτότητα των φύλων αλλά στην ισότητα με βάση τις βιολογικές ανάγκες και διαφορές, γιατί άλλο είναι η ταυτότητα κι άλλο η ισότητα την οποία θα πρέπει να πετύχει η κοινωνία μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η μέρα που η κοινωνία τιμά κι επιβεβαιώνει την αναγνώριση της πολύπλευρης, καθοριστικής και ουσιώδους προσφοράς της γυναίκας. Είναι η μέρα που αναδεικνύει την καθημερινή και θεμελιώδη υποχρέωση της κοινωνίας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης κι αντιμετώπισης της κάθε μορφής βίας και κινδύνου στον οποίο είναι ευάλωτη κι εκτεθειμένη. Είναι γεγονός ότι η γυναίκα λόγω φύλου υποεκπροσωπείται κι αναλαμβάνει ή επιλέγεται σε λιγότερες ή και χαμηλότερες ιεραρχικά θέσεις στον επαγγελματικό, πολιτικό χώρο ή γενικότερα σε θέσεις εξουσίας κι ευθύνης. Όμως η γυναίκα θα πρέπει να κρίνεται και ν΄αξιολογείται με βάση τις ικανότητες, τις γνώσεις και την αξία της, όπως κάθε άνθρωπος χωρίς καμιά διάκριση, εξαίρεση ή διαφοροποίηση.

Ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως άνθρωποι έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τα μέτρα στήριξης της γυναίκας σε κάθε φάση της ζωής της. Να δημιουργήσουμε περισσότερες δομές και υπηρεσίες προστασίας, προφύλαξης, ασφάλειας και παροχής ψυχοσωματικής φροντίδας και στήριξης σε κάθε γυναίκα που έχουν ανάγκη. Τέτοιες δομές θα πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει ώστε να λειτουργούν με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε νομό ή και σε κάθε Δήμο, εάν είναι αναγκαίο.

Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ή πράξη σε βάρος τους ώστε οι αρμόδιοι φορείς να επιλαμβάνονται άμεσα και να λειτουργούν κατασταλτικά κι αποτρεπτικά για το μέλλον.

Να προτρέπουμε τις γυναίκες ώστε να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν ενεργότερα στη δημόσια ζωή, στα διάφορα συλλογικά, θεσμικά όργανα και τα κέντρα εξουσίας χωρίς να υπάρχει πουθενά γυάλινο ταβάνι κι όριο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ν΄αγωνιστούμε όλοι μαζί και να σταθούμε απέναντι σ΄ό,τι διαχωρίζει, υποτιμά, προσβάλλει, διαβάλλει, διασύρει, παρενοχλεί, εκφοβίζει, τρομοκρατεί, απειλεί, κακοποιεί τη γυναίκα ως άνθρωπο και προσωπικότητα.

Να σταθούμε απέναντι και να προστατέψουμε τη γυναίκα από οποιαδήποτε ενέργεια ή πράξη στρέφεται κατά της ψυχικής και σωματικής της υγείας, ακεραιότητας και ζωής.

Ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Σκύδρας στηρίζουμε τη γυναίκα μέσα από τις κοινωνικές κι εκπαιδευτικές δομές και υπηρεσίες που συνεχώς διευρύνουμε κι επεκτείνουμε. Να θυμίσω, ως παράδειγμα, την επιτυχημένη διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώσαμε πριν από λίγο καιρό με θέμα: « Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία» με σκοπό να εστιάσουμε στη σημασία της ανάδειξης του ζητήματος, να ενθαρρύνουμε τα πρόσωπα που υφίστανται τη βία, ώστε να μη φοβούνται, να μην κρατούν το στόμα τους κλειστό, αλλά να μιλούν και να καταγγέλλουν, γιατί έτσι μπορεί να εξαλειφθεί το τραγικό αυτό φαινόμενο. Στους σχεδιασμούς μας εντάσσεται η δημιουργία ή η συνεργασία, εφόσον φυσικά συνδράμει η πολιτεία, για τη λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου και Κέντρου Φροντίδας, Φιλοξενίας και Στήριξης Γυναικών που έχουν ανάγκη. Ήδη με συνεργάτες μου έχουμε επισκεφθεί ανάλογα κέντρα κι είδαμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σ΄όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά και καλά, να μη διστάζουν αλλά να τολμούν και προσπαθούν συνεχώς να κάνουν τα όνειρα και τα σχέδιά τους πραγματικότητα.

Όχι, λοιπόν, στην ανοχή, στην συγκάλυψη και την ατιμωρησία κάθε πράξης που στρέφεται κατά των γυναικών.

Ναι, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη, στην ελεύθερη και δημοκρατική καλλιέργεια κι ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου!

Η Δήμαρχος Σκύδρας

Κατερίνα Ιγνατιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News