Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για μια πυρηνική επίθεση;


Πολλοί ειδικοί είχαν αναφέρει πως περίμεναν ο Πούτιν να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο αλλά οι ΗΠΑ διαφωνούσαν, λέγοντας πως είναι απλά μια «πιθανότητα». Αλλά οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου, έκαναν ολόκληρο τον πλανήτη να ενεργοποιηθεί μπροστά στον κίνδυνο ενός πυρηνικού συμβάντος, το οποίο θεωρείται πιο πιθανό και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε απάντησε συνοπτικότατα «όχι», στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου. Στο ίδιο ύφος και ο Μαθιου Μπαν, πρώην σύμβουλος του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, είπε στο Vox:

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην κατάσταση στην Ουκρανία. Κανείς εκτός του στενού κύκλου του Πούτιν δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί ο Πούτιν έκανε αυτή την ενέργεια. Η εικασία μου -και μόνο αυτή- είναι ότι προορίζεται ως περαιτέρω σήμα για να αποτρέψει οποιονδήποτε στη Δύση ακόμη και να σκεφτεί να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει την Ουκρανία».

Το σύστημα Aegis Ashore, είναι ένα σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκεται στην Πολωνία, το οποίο αξιωματούχοι επισημαίνουν ως μια μορφή προστασίας. Αλλά αυτό δεν έχει μειώσει την περιέργεια ως προς το πόσο είναι προετοιμασμένες οι ΗΠΑ για ένα πυρηνικό γεγονός και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση μιας έκρηξης.

Ο ιστότοπος Ready.gov αφιερώνει μια σελίδα σε μια πυρηνική έκρηξη, η οποία δίνει πληροφορίες ως προς για το τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή. Η σελίδα δεν γράφτηκε μια φορά και τέλος. Φαίνεται πως έχει ανανεωθεί μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, αφού γράφει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση καταφυγίου.

«Κατά τη μετακίνηση, εντοπίστε τα κατάλληλα καταφύγια για να αναζητήσετε σε περίπτωση έκρηξης», προτείνει. «Λόγω του COVID-19, πολλά μέρη που μπορεί να περάσετε καθ’ οδόν προς και από την εργασία μπορεί να είναι κλειστά ή να μην έχουν κανονικό ωράριο λειτουργίας».

Η σελίδα μας προτείνει επίσης να έχουμε μαζί μας αντικείμενα ώστε να προστατεύσουμε εμάς τους ίδιους και την οικογένειά μας από τον Covid-19, όπως π.χ. μάσκες, απολυμαντικό χεριών, αν χρειαστεί να εκκενώσουμε το σπίτι ή την πόλη που κατοικούμε.

Το Κ=1 Project στο Κέντρο Πυρηνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δήλωσε το 2018 ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι πολίτες τους δεν είναι επί του παρόντος προετοιμασμένοι για τις μετέπειτα συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής οποιουδήποτε τύπου, είτε πρόκειται για πύραυλο αέρα από άλλο έθνος, επίθεση στο έδαφος από τρομοκρατική ή τρομοκρατική ομάδα ή κάποιου είδους τυχαία έκρηξη».

Στη σπάνια και απευκταία πιθανότητα ενός πυρηνικού γεγονότος, είτε πρόκειται για μια παραδοσιακή επίθεση όπως αυτές που βλέπανε στον κινηματογράφο, είτε για βρώμικη βόμβα, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να προστατευτείτε και να αυξήσετε τις πιθανότητες σας να επιβιώσετε.

Ο Ιρβάιν Ρεντλένερ είναι μια ηγετική μορφή στην ετοιμότητα καταστροφών και μίλησε γι’ αυτό το 2008 δίνοντας μερικές προτάσεις στο TED. Μια από αυτές είναι να μην κοιτάξουμε τη λάμψη της έκρηξης, η οποία μπορεί να μας τυφλώσει, ενώ η δεύτερη ήταν η κλασσική συμβουλή που δίνεται στα παιδιά στα σχολεία, να σκύψουμε και να καλυφθούμε ώστε να γλιτώσουμε τυχόν τραυματισμό από συντρίμμια.

Αυτό που μας καθησυχάζει ελαφρώς είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υπάρξει παρόμοιες απειλές στο παρελθόν. 19 φορές έγινε στα 6 χρόνια που κράτησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλλε στην Κριμαία και την προσάρτησε στο έδαφος της είχε κάνει παρόμοιες απειλές. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, η κατάσταση έμεινε ήρεμη. Σε αυτό ελπίζει ο Λευκός Οίκος για ακόμα μια φορά: στην αποκλιμάκωση.

«Τα κράτη με πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να πολεμήσουν πυρηνικούς πολέμους γιατί θα διακινδύνευε την εξαφάνισή τους, αλλά μπορούν να πραγματοποιούν απειλές για κάτι τέτοιο», είπε στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Κρένιγκ, καθηγητής κυβερνητικών και εξωτερικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν που ειδικεύεται στη στρατηγική ατομικής ενέργειας. «Πολλές φορές παίζουν αυτό το παιχνίδι των απειλών αυξάνοντας τον κίνδυνο πολέμου με την ελπίδα ότι η άλλη πλευρά θα υποχωρήσει και θα πει, ‘δεν αξίζει να εμπλακούμε σε έναν πυρηνικό πόλεμο για αυτό’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News