Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Τρόμος από την «έκρηξη» τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο - Στην ΕΕ οι ελπίδες ελέγχου


Αντιμέτωπη με έναν νέο και ίσως ακόμη πιο ισχυρό κύμα ακρίβειας βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και στα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από Ρωσία και Ουκρανία. Οι ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο στρέφονται στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει κοινή δράση απέναντι στην ακρίβεια.

Η χθεσινή ημέρα ήταν πραγματικά εφιαλτική για κυβερνήσεις, αλλά κυρίως για τους καταναλωτές, με τις τιμές στο κομμάτι της ενέργειας – ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο – όχι απλά να καλπάζει, αλλά να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε σήμερα ένα πραγματικό άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου, χθες άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124,5 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο τη ΕΡΤ ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν στο 1,944 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,685 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,341 ευρώ.

Ο μεγάλος φόβος είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να δούμε η ακρίβεια να περνάει με ένταση για στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ειδικά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ.

Όλοι φοβούνται ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εφιαλτικό για την αγορά αφού η μία αύξηση θα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η παράλογη κατάσταση.

Την ίδια ώρα η τιμή του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκε κατά το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 7%, στα 12,94 δολάρια το μπουσέλ.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο άλμα κατά 41% που σημείωσε το σιτάρι την περασμένη εβδομάδα (68% από την αρχή του έτους), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008. Το συμβόλαιο του Παρισιού σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, μετά από άνοδο που έφτασε το 11%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, το σιτάρι είναι ένα από τα σημαντικότερα βασικά προϊόντα διατροφής και η αύξηση της τιμής του θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως.

Οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2008, ξεπερνώντας τα υψηλά που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» πριν από μια δεκαετία.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο χρυσός ξεπέρασε χθες τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, που πλησιάζει το ιστορικό υψηλό των 2.041 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News