Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Θα πατήσει ο Πούτιν το «κουμπί» με τα πυρηνικά; - Τι σημαίνει η εντολή για κατάσταση υψηλής ετοιμότητας


Εντολή να τεθούν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας (high alert) οι πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό τη διεθνή κοινότητα.

Η κίνηση του ρώσου προέδρου έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αλλά και στα μη φιλικά σχόλια και δηλώσεις ηγετών κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει η απόφαση Πούτιν;

Σύμφωνα με το BBC, ο ηγέτης της Ρωσίας είχε ήδη εκδώσει προειδοποίηση ότι ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς ξεκινούσε την εισβολή του στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι «όποιος προσπαθήσει να μας εμποδίσει» θα δει συνέπειες «δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας».

Αυτά τα λόγια ερμηνεύτηκαν ευρέως ως απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, εάν η Δύση στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο του.

Το γεγονός ότι η Μόσχα θέτει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις είναι ένας τρόπος να στείλει προειδοποίηση. Μετά την εξέλιξη αυτή, είναι πιθανό να διευκολυνθεί η ταχύτερη εκτόξευση όπλων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει τρέχουσα πρόθεση για χρήση τους.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, αλλά γνωρίζει επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει επίσης αρκετά για να καταστρέψει τη Ρωσία, εάν τα χρησιμοποιήσει.

Στόχος του Πούτιν είναι, ίσως, να αποτρέψει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, εγείροντας φόβους ωστόσο για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει.

Όπως δήλωσε ο ίδιος «όχι μόνο οι δυτικές χώρες λαμβάνουν εχθρικά μέτρα κατά της χώρας μας στο πεδίο της οικονομίας – εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά – αλλά και οι ανώτατοι αξιωματούχοι κορυφαίων χωρών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις».

Ουάσιγκτον: Ο συναγερμός Πούτιν για τα πυρηνικά αποτελεί μέρος μοτίβου κατασκευασμένων απειλών

Η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία» είπε η κ. Ψάκι, μιλώντας στο δίκτυο ABC.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν» συμπλήρωσε η ίδια. Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι. «Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο» τόνισε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News