Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι στρατηγικές της επόμενης μέρας για τα επιτελεία του Ν. Ανδρουλάκη και του Γ. Παπανδρέου


Τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου χαράσσουν από σήμερα το πρωί τα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη που αναδείχθηκε ο ξεκάθαρος νικητής της χθεσινής πρώτης σημαντικής αναμέτρησης και του Γιώργου Παπανδρέου που αν και ήταν ο τελευταίος που δήλωσε υποψηφιότητα, κατάφερε να υπερκεράσει το προβάδισμα που είχαν οι συνυποψήφιοί του.

Κέρδισε τη μάχη της επαρχίας ο Ανδρουλάκης

Θα είναι μια εβδομάδα που τα δύο επιτελεία θα προσπαθούν να πείσουν όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους και φίλους του Κινήματος προκειμένου να ταχθούν στο πλευρό τους, αφού τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποκτήσει έναν αέρα νίκης. Ο ίδιος φαίνεται ότι κέρδισε σημαντικό προβάδισμα με την επιλογή να περιοδεύσει σε περιοχές εκτός Αθηνών, αφού η περιφέρεια ήταν αυτή που τον επέλεξε ως επί το πλείστον, ενώ ανάλογη συνταγή θα ακολουθήσει και αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε χθες αργά το βράδυ πως «θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή την πολύ μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμη μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Δεν επηρέασε η αποχή από την τηλεμαχία τον Παπανδρέου

Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από το γεγονός ότι δεν μετείχε στην τηλεμαχία η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπόλοιπων πέντε υποψηφίων, ενώ θα δώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα μεγάλο βάρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσελκύσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Όπως τόνισε ο ίδιος χθες το βράδυ, «την επόμενη Κυριακή αποφασίζουμε για την ταυτότητα του Κινήματος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία. Σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

Ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής αναμέτρησης

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν από ‘δω και πέρα οι υπόλοιποι διεκδικητές του θώκου που έμειναν εκτός νυμφώνος και ιδίως ο Ανδρέας Λοβέρδος που είναι και ο μεγαλύτερος χαμένος του πρώτου γύρου εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν σταθερά ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους. Θα προτιμήσει να ταχθεί με το μέρος του κ. Ανδρουλάκη, θα επιλέξει τον κ. Παπανδρέου ή θα επιλέξει να αφήσει τους οπαδούς του ελεύθερους να αποφασίσουν όποιον επιθυμούν για το καλό της ενότητας του κόμματος; Ο ίδιος τόνισε σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες πως «συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα», δίχως να πάρει θέση για τον επόμενο γύρο των εκλογών. Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τις ώρες που ταλαιπωρήθηκαν στις κάλπες», τόνισε, αναφέροντας το εξής στη συνέχεια: «Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον, το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον».

Ερωτηματικό οι τυχόν συμμαχίες

Αντιστοίχως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και κατά πόσο θα δημιουργηθούν συμμαχίες των δύο πρώτων με τους μέχρι και πριν λίγες ώρες ανθυποψήφιούς τους. Αναφερόμαστε φυσικά στον Παύλο Γερουλάνο, τον Παύλο Χρηστίδη και τον Χάρη Καστανίδη. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τη διενέργεια ενός ακόμη ντιμπέιτ από την κρατική τηλεόραση καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διαφωνήσει εξαρχής με τους όρους διεξαγωγής του. Εάν το ζευγάρι του δεύτερου γύρου ήταν μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου, προφανώς και θα παρακολουθούσαμε μία ακόμη τηλεμαχία.

Μεγάλο στοίχημα η κεφαλαιοποίηση 270.000 ψήφων

Μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι επίσης το εάν και κατά πόσο θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τις περίπου 270.000 ψήφους των πολιτών που προσήλθαν χθες στις κάλπες. Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως την επόμενη Κυριακή δεν πρόκειται να υπάρξει και πάλι τόσο αθρόα προσέλευση, ωστόσο έχει δημιουργηθεί μία καλή δεξαμενή ψήφων στην οποία μπορεί να στηριχθεί το κίνημα για να διεκδικήσει και πάλι μια θέση με αξιώσεις στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, αν και η αλήθεια είναι ότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν είναι απόλυτα ομοιογενής.

Τα ποσοστά των υποψηφίων

Στο 90,26%% της ενσωμάτωσης και με καταμετρημένες 241.859 ψήφους, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται πρώτος με 37,06%, δεύτερος ο Παπανδρέου με 27,78%, τρίτος ο Λοβέρδος με 25,95%, ακολουθούν Χρηστίδης με 3,25%, Καστανίδης με 2,99% και Γερουλάνος με 2,97%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ενώ ήρθε πρώτος στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρώτος στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

5 σχόλια:

  1. Αντρέα μαζί σου στο δεύτερο γύρο.
    Τι; Δε βγήκε ο Αντρέας;
    Μα καλά όλες οι δημοσκοπήσεις 37% του δίνανε.
    Τζάμπα μας βάλανε να πάμε να ψηφίσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ψέσκισε τους αναρχοάπλητους του συριζα να γυρίσουν στο 3%

      Διαγραφή
    2. Ψεκασμένο είσαι ρε; Τι ψέσκισε λες;
      Σου αρέσει το 3;

      Διαγραφή
  2. Σήφηηηη τάμαθες τα νέα το βιάγκρα μειώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά 67% πάρτο αγόρι μου και θα θυμηθείς τη Λενιώ στο χωριό χα...χα....χα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10 .27 εισαι και μαλακας εκτος απο ηλιθιος, η Νεα Δημ. ηθελε Παπανδρεου γιατι κανενας δεξιος δεν θα τον ψηφιζε και θα εφευγε απ το κομμα εν αντιθετση θα θεριζε τον συριζα γιατι θα γυρνουσαν πισω οι πασοκοι που την κανανε με ελαφρα, καληνυχτα και να τρως ολο το φαι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News