Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η ευκαιρία για κινητοποίηση κάθε χρόνο αναζωπυρώνεται τη μέρα αυτή και δίνει ακόμα μία ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία. Μία μέρα αφιερωμένη στους Ανθρώπους. Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η ευκαιρία για δραστηριότητες και ενίσχυση δεξιοτήτων, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και τα κάνουν «αποδεκτά» στην καθημερινή τους ζωή. Η ενσωμάτωσή τους δίνει ώθηση να αγωνίζονται για τον δικό τους πλούτο. Την ευτυχία.

Με τον όρο αναπηρία αναφερόμαστε στον περιορισμό του λόγου, την αδυναμία ή την δυσκολία στο έργο ή ακόμα και στον περιορισμό της άμεσης αντίληψης λόγω οργανικών ή περιβαλλοντικών αιτιών που φέρουν δυσκολίες και εμπόδια στην καθημερινότητά τους, στην αυτοεξυπηρέτησή τους, το έργο, την εκπαίδευση, και γενικότερα την εμπλοκή τους σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές ενασχολήσεις.

Σύμφωνα με το ΤΚΕΑΑ (Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες):

- 1:6 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας. ▫️Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)

- > 1.000.000.000 άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία

- 190.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Τα άτομα με αναπηρία:

- αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος.

- βιώνουν συχνά το φαινόμενο του "Κοινωνικού Αποκλεισμού". Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

- δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη, αλλά να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας.

Κύριοι Στόχοι:

- όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή και φυσικά,

- ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.


 

Πηγές: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, United Nation, Human Rights and Disabled Persons, https://www.ucy.ac.cy/.../HealthSafety_Arthra/Anapiria.pdf, https://el.wikipedia.org/.../%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News