Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

UEFA για Βόρεια Μακεδονία: «Δεν θα γίνει το ποδόσφαιρο πλατφόρμα μεταφοράς πολιτικών μηνυμάτων»


Τη διαβεβαίωση της UEFA «ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης» μετέφερε πριν από λίγο στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας παρουσιάστηκε στα γήπεδα του Euro 2020 ως «Μακεδονία» σκέτο. Στην εμφάνιση είναι χαραγμένα τα τρία αρχικά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFM – Football Federation of Macedonia και όχι Football Federation of North Macedonia).

Ενημερώνοντας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, σε επιστολές τόσο του ιδίου όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σχετικά με τα αρχικά με τα οποία εμφανίζεται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις του EURO 2000 η ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και με την ονομασία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, ο κ. Αυγενάκης μετέφερε τα εξής:

«Η UEFA απάντησε σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, λέγοντας ότι βασίζεται συχνά σε κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3Ε της συμφωνίας των Πρεσπών».

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στην απάντησή της, «η UEFA αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το όνομα Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA EURO 2020. Επιπλέον, η UEFA μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτική ουδετερότητας όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της UEFA».

Πάντως, οι γείτονες δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αλλάξουν κάτι στην προσέγγισή τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε πως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της στη νέα ονομασία, καθώς -όπως είπε- «αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος».

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα κόντρα στην Αυστρία, οι οπαδοί της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισαν να κλιμακώσουν την πρόκληση, επαναφέροντας τις περικεφαλαίες της εποχής Γκρουέφσκι, μαζί με πανό «Μακεδονία», στις κερκίδες του γηπέδου στο Βουκουρέστι.

1 σχόλιο:

  1. Κλείστε για δέκα μέρες τα σύνορα και θα δείτε πως αλλάξουν γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News