Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Νομίζεις ότι η Μαργαρίτα κέρδισε το MasterChef; Κάποιο λάθος έχεις κάνει!


Για να φτιάξεις μουσακά χρειάζεσαι μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ. Για να φτιάξεις ένα ριάλιτι χρειάζεσαι ίντριγκα, έρωτα (και ο τζούφιος μάς κάνει) και ξεκατίνιασμα. Βάσει συνταγής κινούμαστε και στην κουζίνα και στην τηλεόραση που φέτος έδωσε ρέστα προβάλλοντας ριάλιτι που βάφτισε μουσικούς και μαγειρικούς διαγωνισμούς. Πήξ’ το στην ευτέλεια είναι το σύνθημα εδώ και χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο.

Οι συμμετέχοντες σαν έτοιμοι από ποτέ στέκονται μπροστά στην κάμερα και εξαπολύουν μύδρους εναντίον των συμπαικτών τους θεωρώντας πως υιοθετώντας το προφίλ του προβοκάτορα κάτι καλό θα βγει. Ματαιοδοξία. Εδώ είμαστε. Το συναίσθημα που έγινε ανάγκη σε μία fast forword πραγματικότητα που ωθεί στην επιφάνεια την τοξικότητα. Το MasterChef 5 δεν γλίτωσε από τη δίνη αν και διαθέτει τα φόντα ως φορμάτ να ξεφύγει από την τετριμμένη αναζήτηση του πιο κακού εαυτού. Η νικήτρια Μαργαρίτα σώζει την παρτίδα στο και ένα αποδεικνύοντας πως η πηγαία καλοσύνη κάνει τον (μικρο)κόσμο μας καλύτερο.

Τουλάχιστον, το προσπαθεί κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που θα μπορούσε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα να δώσει. Έχουμε ανάγκη από υγιή πρότυπα. Από ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μας τρίψουν στα μούτρα το υπέρμετρο εγώ τους και να μας πείσουν πως το να είσαι επηρμένος είναι μία στάση και απόφαση ζωής που θα σε οδηγήσει στην κορυφή με το έτσι θέλω.

Η Μαργαρίτα ήταν για το MasterChef 5 το φως. Ήταν ο άνθρωπος που δεν δελεάστηκε ούτε στιγμή από τη δύναμη της προβολής και παρέμεινε προσγειωμένος και ταπεινός μέχρι τέλους, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Η Μαργαρίτα μπορεί να μπήκε σε ριάλιτι αλλά δεν υπηρέτησε λεπτό τους όρους μίας τηλεόρασης που κάνει παντιέρα την ανθρωποφαγία και σερβίρει για αμούς μπους ματσίλα παντελονάτη.

Στην πρώτη της αποχώρηση οι κριτές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη για τη μαγειρική της Μαργαρίτας. «Θέλω να σου πω ότι είσαι από τις πιο δυνατές μαγειρικές προσωπικότητες που έχω δει στο MasterChef ως τώρα. Έχεις δημιουργικότητα απίστευτη, έχεις τεχνική και έχεις και κάτι άλλο που ή το έχει ή δεν το έχεις. Δεν μαθαίνεται. Είναι αυτό το ότι φαντάζεσαι τη γεύση.

Είναι ένα ταλέντο έμφυτο. Ειλικρινά σου λέω ότι σε θαυμάζω. Θα πας πάρα πολύ μπροστά στη ζωή σου. Το αξίζεις» της είχε πει ο Πάνος Ιωαννίδης. «Θεωρώ τιμή μου τα πιάτα που δοκίμασα από εσένα. Δεν το έχω ξανανιώσει στις πέντε σεζόν του MasterChef, δεν ξέρω τι έμπνευση έχεις. Προσωπικά σε ευχαριστώ», πρόσθεσε ο Σωτήρης Κοντιζάς.

Λίγες εβδομάδες αργότερα κι αφού η Μαργαρίτα επέστρεψε στον διαγωνισμό και έφτασε μέχρι τον τελικό, ο διακεκριμένος σεφ Fredrik Berselius της είπε: «Αρχικά εντυπωσιάστηκα που σε είδα στην κουζίνα, δεν είναι εύκολο να προσπαθείς να κάνεις όλες αυτές τις συνταγές ταυτόχρονα και να τις καταφέρεις όλες σε τρεις ώρες. Δεν γνωρίζω πολλούς που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δοκιμασία».

Η Μαργαρίτα πριν στεφθεί μεγάλη νικήτρια του MasterChef 5 είχα κερδίσει το έπαθλο των 10.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του Silver Award. Η αντίδρασή της μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος μάς έκανε να τη λατρέψουμε. «Δεν είχα φανταστεί ότι θα έχω τόσα λεφτά ποτέ. Χρήστο, βρήκαμε τα λεφτά για τον γάμο. Μετά μην μου λες ότι δεν έχουμε λεφτά για παντρειές και τέτοια. Ράψου, βρες κοστούμι, κούρδισε το μπουζούκι σου και πάμε. Εγώ θα σε πάρω όταν βγούμε από εδώ και ας μην με θες».

Ψάχναμε απεγνωσμένα την εξαίρεση και επαναλαμβάναμε «δεν μπορεί να μην υπάρχει». Ευτυχώς, τις εξαιρέσεις τις βρήκαμε. Παύλος, Τζιοβάνι και φυσικά Μαργαρίτα. Επιγραφές νέον σε πίσσα σκοτάδι. Στο επεισόδιο που προηγήθηκε του τελικού τα μάτια της Μαργαρίτας γέμισαν δάκρυα βλέποντας τη μαμά της. Δάκρυα και χαμόγελο. Αλήθεια και ειλικρίνεια.

«Δεν ήθελα να έρθω με μια λυπητερή ιστορία στο MasterChef για να με αγαπήσει ο κόσμος, ήθελα να δείξω τον πραγματικό μου εαυτό όπως είμαι. Τα δύσκολα και τα άσχημα εγώ δεν ήθελα να τα δείξω, ούτε να τα πω γιατί ο κόσμος πρέπει να μας αγαπάει για τα καλά μας. Εμένα οι μελό ιστορίες δεν μου αρέσουν».

Η Μαργαρίτα έστρεψε το βλέμμα μας προς εκείνη για όλους τους σωστούς λόγους. Με την αξία της βρέθηκε στην κορυφή και με την αξία της θα παραμείνει εκεί για χρόνια πολλά.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να λάμπεις. Είτε αντανακλάς το φως, είτε να το δημιουργείς. Η Μαργαρίτα ανήκει με βεβαιότητα στη δεύτερη κατηγορία.

Η Μαργαρίτα δεν κέρδισε απλά τον τίτλο και το έπαθλο, αλλά κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, κάτι πολύ πιο σημαντικό. Κέρδισε τον σεβασμό όλων μας, έδωσε στον διαγωνισμό του MasterChef το φιλί της ζωής και απέδειξε πως οι γυναίκες έχουν θέση στην ελληνική γαστρονομία.

Γιατί όπως έγραψε και η μαγείρισσα Γωγώ Δελογιάννη: «Η πρώτη Ελληνίδα Masterchef είναι ένας τίτλος που καμία ουσιαστική αξία δεν έχει για έναν άνθρωπο με αξίες και τόσα καντάρια ταλέντο, σαν τη Μαργαρίτα. Έχει, όμως, μια συμβολική αξία. Από σήμερα ένας ακόμα δρόμος ανοίγει για την ελληνική γαστρονομία, εκείνος των γυναικών που αγωνίζονται και κερδίζουν. Εκείνος των γυναικών που μας κάνουν όλες περήφανες και αισιόδοξες για ένα καλύτερο και λιγότερο πατριαρχικό μοντέλο στις ελληνικές κουζίνες».

Πηγή: ladylike.gr

Της Δέσποινας Δήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News