Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Αριδαία - Aνοιχτή επιστολή: «Όχι στο κόψιμο των δέντρων»


Από το 1999 παιδεύομαι με τα παιδιά μου να μεγαλώσουμε τα δέντρα που είχαν φυτευτεί από την τότε Δημοτική αρχή του κου Σάκη Χατζηδημητρίου στην περιοχή των σχολείων, απέναντι από τα ΚΤΕΛ. Η τότε Δημοτική αρχή είχε φυτεύσει Ιτιές. Δυστυχώς λόγω της αδιαφορίας, τα δέντρα αφέθηκαν στην τύχη τους. Εμείς τα μεγαλώσαμε, τα φροντίσαμε και σε καθημερινή βάση τα ποτίζαμε. Δυστυχώς όμως είχαν χαλάσει.

Τότε λοιπόν με δικά μου έξοδα αντικατέστησα τα άρρωστα δέντρα με αιωνόβια δέντρα όπως καρυδιές και πλατάνια. Το να μεγαλώνεις αυτά τα δέντρα και να φέρνεις στην σημερινή τους μορφή, απαιτεί κόπο και καθημερινή φροντίδα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνω πάρα πολύ χρόνο για να προσέχω. Μάλιστα αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα.

Ένα από αυτά που μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν οι Ρομά που μας έκοβαν τα λάστιχα ποτίσματος με τα μπεκ που αμέσως τα αντικαταστούσαμε. Πηγαίναμε το βράδυ να τα ποτίζουμε ώστε να μην δημιουργούμε πρόβλημα στην υδροδότηση της Αριδαίας. Τα προσέχαμε πολύ. Τα βάζαμε πασσάλους. Ραντίζαμε τα δέντρα και ρίχναμε λιπάσματα. Όταν δεν υπήρχε νερό, κουβαλούσαμε με κουβάδες και τα ποτίζαμε.

Το αποτέλεσμα ήταν καλό καθώς για πάρα πολλά χρόνια συνυπήρχαν τα δέντρα μαζί με τις πλάκες και τα τσιμέντα. Είναι μια όαση δροσιάς και δίνουν χρώμα στην περιοχή. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να τα ξηλώσει καθώς θα γίνει ανάπλαση της περιοχής. Παρά τις επισκέψεις μου και τις εκκλήσεις μου ώστε αυτά τα δέντρα να διασωθούν και να αποτελέσουν μέρος της ανάπλασης, δυστυχώς δεν έχω εισακουστεί. Αν βάλουμε νέα δέντρα θα μεγαλώσουν μετά από δεκαετίες. Γιατί να μην κρατήσουμε αυτά που τα φροντίσαμε με κάθε τρόπο.

Δείτε το Χριστουγεννιάτικο Έλατο που μπαίνει στην κεντρική Πλατεία της Αριδαίας κάθε χρόνο. Ξεραίνεται. Δείτε στα πεζοδρόμια της Αριδαίας όσες φορές μπήκαν νέα δέντρα, αυτά έχουν ξεραθεί και έχουν μείνει τρύπες. Αν είναι πρόβλημα ότι σε βάθους χρόνου μπορεί να σηκωθούν οι πλάκες, τότε κόψτε τα πλατάνια της πλατείας. Αλλά σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Κάθε 4 χρόνια οι δημοτικοί άρχοντες έρχονται και φεύγουν και ο καθένας βάζει την υπογραφή του. Άλλος κόβοντας δέντρα και άλλος αξιοποιώντας τα υπάρχοντα.

Στέφανος Φωτιάδης

19 σχόλια:

  1. Σας συγχαίρω από καρδιάς για την ευαισθησία σας, που ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένη στον καθένα μας, έφτασε ναναι τόσο σπάνια ώστε όπου την συναντάμε να μας συγκινεί. Μακάρι να εισακουστεί η επιθυμία σας και να συμπαρασύρει και άλλους ενεργούς πολίτες η όμορφη, αξια θαυμασμού, αγάπη σας για το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικά μπράβο σας.Έτσι θα έπρεπε να λειτουργούμε όλοι μας.Όλοι μας περιμένουμε μεγάλα δένδρα επιτέλους μέσα στην Αριδαία,όχι εκτός.Και απ όσο ξέρουμε επίσης όλοι για να κοπέι έστω και ένα δένδρο χρειάζεται δικαστική έγκριση.Κάθε δένδρο αντιμετωπίζεται όπως ένας άνθρωπος.Πρέπει να έχεις ειδική άδεια για να το κόψεις.Είτε είσαι δήμαρχος πρωθυπουργός είτε και πλανητάρχης.
    Μπράβο σας και πάλι κύριε Στέφανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να κοπεί ένα δέντρο κάνεις αίτηση στο Δήμο και αυθημερόν στέλνουν τον κουβά να το κόψει και να το μεταφέρει στην αυλή του!!

      Διαγραφή
    2. μηπως είναι παράνομες οι κοπές απλά κανείς δεν το ψάχνει? οι δασικές αρχές σε επίπεδο περιφέρειας και οι δικαστικές αρχές τη άποψη έχουν ?

      Διαγραφή
  3. αν είχαμε πολλούς τέτοιους κατοίκους θα είμασταν σαν την όμορφη Βιένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακόμα και στον πεζόδρομο είναι απορίας άξιο γιατί δεν φυτεύονται δένδρα με προοπτική να μεγαλώσουν κάποια στιγμή...ή ποτάμι ή λίμνη ή δένδρα πολλά πρέπει να έχει κάθε κωμόπολη...αλλιώς δεν αντέχεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέφανε συγχαρητήρια για όσα έχεις κάνει. Πράγματι η Αριδαία αν και είναι μία αγροτική πόλη έχει μεγάλη έλλειψη πρασίνου. Θα έπρεπε όχι μόνο να διατηρηθεί το πράσινο που υπάρχει αλλά και να φυτέψουν πολλά δένδρα μέσα στον αστικό ιστό. Η πρότασή ισχύει για την σημερινή αρχή και τους επόμενους που ακολουθήσουν. Πρέπει η Αριδαία να γίνει πόλη με ενδιαφέροντα σημεία και για τους κατοίκους και για πιθανούς επισκέπτες ακολουθώντας το παράδειγμα γειτονικών πόλεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν είχαν την δυνατότητα να βάλουν πλαστικά που να μην κάνουν φύλλα κάτω θα το έκαναν Γιαυτο τα κλαδεύουν με τόσο μίσος
    Τραγωδία η κατάσταση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα γιατί απορείτε, ο δήμαρχος είναι υλοτομος και τα δέντρα είναι μόνο να τα κοβουμε. Τα κομμένα δέντρα μεταφέρονται από τους εργάτες του Δήμου στις αυλές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μια διορθωση παρακαλώ, οι πίθικοι στο ποτάμοι δεν ειναι Ρομά αλλά γύφτοι δηλαδή η κατάρα που βρήκε τον τόπο μας με την ανοχή της κάθε Δημ. αρχής και της αστυνομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τό δασαρχείο τί κάνει μήπως πρέπει κοινοποίηση προς την περιφέρεια λέω εγώ μήπως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν έχει να κάνει με το ποιός ειναι Δημαρχος.Σήμερα αυτός, αύριο ένας άλλος ,μεθαύριο ένας άλλος...
    Η φύση θα είναι πάντα εδώ και πρέπει να την προστατέψουμε.Και όταν λέμε φύση δεν εννοούμε το βουνό...εννοούμε το πράσινο μέσα στην Αριδαία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια. Όχι άλλο τσιμεντο. Η Αριδαια εχει καταντήσει τσιμεντουπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μακαρι να είχαμε την ίδια σκέψη με εσένα αλλά δυστυχώς Όσον αφορά για τα δέντρα γιατί να τα κόψουν;δεν βλέπουν που η πόλη μας πάσχει από έλλειψη οξυγόνου λόγω ελλειψης δέντρων κάθε καλοκαίρι ανάσα δεν μπορούμε να πάρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΟΡΑϊΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΑ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΤΩ Κ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗς ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ,ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
  14. Απαγορεύεται να κοπούν δέντρα σε πάρκα και άλση, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους που φέρουν πράσινο χωρίς γραπτή άδεια του Δασαρχείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειμαι υπερ της δενδροφυτευσης και κατα του κοψιματος των δενδρων. Ολα αυτα ειναι καλα που διμοσιευετε αλλα υπαρχει και η αλλη πλευρα η δενδροφυτευση πρεπει να γινεται με προγραμμα και σχεδιο .Ειδαμε τα αποτελεσματα απο τις ιτιες που ηταν φυτευμενες .ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΕΧΕΙ ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΣΚΟΝΤΑΨΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΒΑΔΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ... ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΙΣΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ . Ο ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΦΥΤΕΥΕΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ούτε ο καθένας να κόβει οτιδήποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News