Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Ολυμπία Χρ. Χουρσόγλου: Χρήσιμες συμβουλές ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων


Αγαπητοί μαθητές,

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία ευκαιρία για να ξεκινήσετε τις σπουδές σας· σίγουρα, όμως, δεν είναι η μόνη. Συνεπώς, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτές τις εξετάσεις με ηρεμία και, σε καμία περίπτωση, να μη θεωρήσετε ότι από αυτές μονάχα εξαρτάται το μέλλον σας και η επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Ειδικά στη συγκυρία των δύο τελευταίων σχολικών ετών με την έξαρση της νόσου του κορωνοιού COVID- 19 οι μαθητές επιφορτιστήκατε με μια επιπλέον στρεσογόνο κατάσταση, γεγονός που ίσως επιβάρυνε την ψυχική σας ευημερία.

Το ξαφνικό κλείσιμο των σχολείων, η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η αποχή από κοινωνικές συναναστροφές και άλλες δραστηριότητες, οι πολύωρες επαναλήψεις, οι αβέβαιες εξελίξεις και το ενδεχόμενο αναβολής των εξετάσεων, λειτούργησαν ανασταλτικά τόσο στην δική σας ψυχολογία όσο και στων οικείων σας.

Πώς όμως θα μπορούσα να ελέγξω το άγχος μου;

Πριν από αυτό, θα σε προκαλούσα να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε αγχώνει περισσότερο. Είναι η φύση των εξετάσεων; Ο τρόπος εξέτασης; Ο όγκος της ύλης;

Οι προσδοκίες των γύρω σου;

Αφού αναρωτηθείς και ίσως βρεις την απάντηση για τον εαυτό σου, είναι χρήσιμο να σκεφτείς πόση σημασία αποδίδεις εσύ ο ίδιος στις Πανελλήνιες.

Τι είναι για σένα αυτές οι εξετάσεις;

Το "χρυσό εισιτήριο″ για τη ζωή σου; Η τελευταία σου ελπίδα; Μια προσπάθεια ανταμοιβής των κόπων σου; Ένα γνώριμο είδος εξετάσεων; Μια πρόβα για τις εξετάσεις που θα συναντήσεις στο Πανεπιστήμιο;

Αν και με την πρώτη ματιά θα λέγαμε ότι το άγχος αποτελεί τροχοπέδη για την επίδοση των μαθητών, στην πραγματικότητα το μέτριας έντασης άγχος μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σας και εντέλει να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Μαθητές που αγχώνονται σε ήπιο βαθμό, τείνουν να είναι πιο προσγειωμένοι στο διάβασμα και στις υποχρεώσεις τους και φαίνεται να ενισχύεται η αποφασιστικότητα τους, αποδίδοντας καλύτερα. Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος είναι ικανό να εμποδίσει την απόδοσή σας στις εξετάσεις ή/και να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μία εκπαιδευτική δοκιμασία ανάλογη με αυτές που τόσα χρόνια έχετε αντιμετωπίσει στη σχολική σας διαδρομή· συνεπώς, είναι οικεία και όχι κάτι πρωτόγνωρο.

Το μυστικό, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι να συμμετέχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τη «μαγεία της θετικής σκέψης», η οποία είναι βέβαιο πως θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κάθε δυσκολία στη ζωή σας με αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Οι εκπαιδευτικοί, σταθήκαμε στο πλάι σας, πασχίσαμε μαζί σας, παρακολουθήσαμε όλη την πορεία σας μέχρι την τελευταία στιγμή, μεταδώσαμε τις γνώσεις, την εμπειρία, την αξία, το φρόνημα, την ανάγκη για πρόοδο, στόχευση και αδιάκοπο αγώνα. Αξίζει να την κυνηγάτε την ζωή αγαπημένα μου παιδιά, να την παλεύετε, να μοχθείτε και τότε σίγουρα θα είστε νικητές, οι νικητές της ζωής!

Αν θέλουμε να καταγράψουμε και να συνοψίσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού της ζωής σας, μπορούμε να αναφέρουμε τις εξής:

• Την τελευταία στιγμή δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να μάθετε ότι δεν προλάβατε μέχρι τώρα. Μάλλον θα συγχυστείτε και θα κουραστείτε πρόωρα παρά θα βοηθηθείτε. Καλύτερα είναι να φροντίσετε, ώστε να τελειώσετε τη γενική επανάληψη τουλάχιστον δύο μέρες πριν την εξέταση, ώστε την παραμονή να κάνετε μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης. Το δε πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξετε καθόλου τα βιβλία.

• Μην κάνετε αρνητικές σκέψεις και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια σας.

• Φροντίστε να κοιμηθείτε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την απόδοσή σας.

• Τα τακτικά διαλλείματα είναι χρήσιμα στο διάβασμά σας, αφού σας ξεκουράζουν σωματικά και διανοητικά. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να γίνεται ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε ώρα, με ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 30 λεπτών κάθε τρεις ώρες.

• Σωστή διατροφή: υπάρχει κίνδυνος τόσο από την έλλειψη όσο και από την υπερβολή. Μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γαλακτοκομικών μάλλον θολώνουν το νου, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι, φρούτα και λαχανικά, τονώνει τη διάνοια.

• Χαλαρώστε όταν νιώθετε ότι κυριεύεστε από το άγχος.

• Όλα τα θέματα της εξεταστέας ύλης είναι και πιθανά θέματα στις εξετάσεις, δεν υπάρχουν sos.

• Προσέξτε κατά την αναμονή των θεμάτων. Μην προσπαθείτε να θυμηθείτε τυχαία αποσπάσματα ή τύπους, δεν έχει νόημα καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορούμε να ανακαλέσουμε τυχαία σημεία της ύλης.

• Όταν έρθουν τα θέματα και καταπιαστείτε με ένα από αυτά χωριστά, η ανάκληση μνήμης θα είναι πολύ εύκολη.

• Μην επιμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορείτε άμεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα μειωθεί ο χρόνος που θα απομείνει για να αφιερώσει στα άλλα θέματα και δεύτερον, η εμμονή στο ίδιο θέμα κατά κανόνα μειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέμα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε με τα υπόλοιπα και καταπιάνεστε ξανά με αυτό αργότερα.

• Μετά το τέλος των απαντήσεών και δεδομένου ότι υπάρχει χρόνος στη διάθεσή σας, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε όσα γράψατε.

Θυμηθείτε: τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο στις Πανελλαδικές και ό,τι ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να αιτιολογηθεί επακριβώς.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλες και όλους!

Με εκτίμηση,

Ολυμπία Χρ. Χουρσόγλου

Ιστορικός – Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News