Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

AstraZeneca: Τι εισηγούνται οι ειδικοί - Τέλος για τους κάτω των 60


Ανατροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει να χορηγείται σε πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr, η αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση θα είναι η επάρκεια εμβολίων και όχι οι πιθανές παρενέργειες. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη επάρκεια στις παραλαβές των άλλων εμβολίων και κυρίως της Pfizer ενώ την ίδια στιγμή τα ραντεβού που κλείνονται με AstraZeneca είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με των άλλων εταιρειών καθώς υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα κυρίως από γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται κανονικά σε ηλικίες άνω των 30, σε αντίθεση με πολλές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να το χορηγούν σε νεαρές ηλικίες. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών, αναμένονται να γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αξιωματούχος EMA: Nα σταματήσει η χορήγηση εμβολίων AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορονοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις και ενώ όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

"Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες", δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: "Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA".

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ερωτηθείς σε συνέντευξή του για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, τόνισε ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη κι όχι θέση του οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News