Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΣΟΚ: Με ποσοστό θνητότητας 100% η ΜΕΘ Έδεσσας


Στις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδίδει η ΠΟΕΔΗΝ τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ πολλών νοσοκομείων της χώρας. Η αφορμή για την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των υγειονομικών δόθηκε μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ποσοστά θνητότητας στο νοσοκομείο Αγρινίου αποκαλύπτοντας μάλιστα πως δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο που αγγίζει το 100% σε θνητότητα αλλά και της Εδεσσας που από την αρχή της πανδημίας λειτούργησε με αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού.

Υποστελεχωμένες και αυτοσχέδιες οι ΜΕΘ

“Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα. Υψηλή θνητότητα για παράδειγμα έχουν οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%”, αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Στελεχώθηκε με ανειδίκευτο προσωπικό

Ειδικά για το νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει πως η “Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου ήταν δυναμικότητας 5 κλινών και από τον Οκτώβριο μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς” και τονίζει πως παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός πως οι ΜΕΘ στελεχώθηκαν με ανειδίκευτο προσωπικό: “Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο”.

Η θνητότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.λ. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ.

Στην κορύφωση είχε 45 ασθενείς

Η κλινική κορoνοϊου του νοσοκομείου Αγρινίου στην κορύφωση νοσήλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες. Απόγευμα, νύκτα καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς όποτε παρίσταται ανάγκη.

Στο νοσοκομείο Καρπενησίου που γίνονται διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αγρινίου οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση.

Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε κλινικές κορονοϊού πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

6 σχόλια:

  1. Νοσοκομείο Έδεσσας. Πέστε μου τα τελευταία χρόνια πότε στελεχώθηκε αυτό από γιατρούς. Ποτέ. Γιατί ο ωχαδερφισμός των υπευθύνων έφτασε στο ανώτατο όριο. Και το νοσηλευτικό και αυτό αρπακόλα και γερασμένο. χωρίς να παραβλέπονται βέβαια και οι φιλότιμες προσπάθειες πολλών νοσηλευτών.
    Και κάτι άλλο. Αξιολόγηση όλων και επιμόρφωση πάνω στον κλάδο. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να μην αξιολογείται[ όπως και κάθε υπάλληλος] και να μην ξανακάθεται να θυμηθεί ή να ξανακούσει καινούργια πράγματα. Ούτε και να αλλάξει θέση ή και να πάει σπίτι του, γιατί βαρέθηκε στην υπηρεσία ή είναι ακατάλληλος για τη θέση που κατέχει.
    Σε ότι αφορά τον κορωνοιό, κάποιοι έζησαν καθαρά από δική τους τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην Εδεσσα παιδια οποιος πηγαινε στη ΜΕΘ τελειωνε, ειναι σε ποσοστο θανατων πρωτο στη χωρα, κριμα που δεν εχουμε βουλευτες αλλα....αερααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μακράν χειρότερο νοσοκομείο της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην τα μηδενίζεται όλα. Δενειναι όλα μαύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά πες τα σε όλους όσοι χάσανε δικό τους άνθρωπο, αυτό που μας λέει ότι οποίος μπήκε δε βγήκε είναι από μόνο το κατάμαυρο!

      Διαγραφή
  5. πραγματικά είναι τραγικό.Υπάρχει κάποια εξήγηση? Κάποια επίσημη ανακοίνωση απ το Νοσοκομείο? μήπως είναι το ποσοστό αυτό αρκετός λόγος για κάποια επίσημη έρευνα -ΕΔΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News