Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021

Self test: Τι αλλάζει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Για ποιους είναι υποχρεωτικό


Αλλαγές στα self test κορονοϊού για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φέρνει η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα (24.05.2021).

Πλέον, τα self test κορονοϊού είναι υποχρεωτικά για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και για όσους είναι σε τηλεργασία.

Όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου λοιπόν από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου έως και το Σάββατο 29 Μαΐου θα μπορούν να πάρουν από τα φαρμακεία δύο νέα self test κορονοϊού, ένα για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου και ένα για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου.

Ωστόσο, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, όσοι κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου εργάζονται με τηλεργασία.

Στον ιδιωτικό τομέα, από σήμερα έως το Σάββατο 29 Μαΐου επίσης όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests: ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Για την εβδομάδα έως 30 Μαΐου δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας. Ένας εργαζόμενος θα μπορεί να πάει στη δουλειά του κανονικά και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στην «ΕΡΓΑΝΗ», όπου οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ, στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Επισημαίνεται ότι για αυτή την εβδομάδα (24 έως 30 Μαΐου) δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test κορονοϊού έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του τεστ έως την Κυριακή 30 Μαΐου.

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News