Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Οδηγίες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πέλλας


Αρχομένης της αντιπυρικής περιόδου 2021 (01 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου) και στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Πέλλας, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων εκδήλωσης αγροτικών και δασικών πυρκαγιών υπενθυμίζει ότι:

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

- Δεν καίμε ξηρά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και απορρίμματα στην ύπαιθρο.

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάπνισμα μελισσών, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός ή πλησίον των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξηρά χόρτα και κλαδιά.

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα.

- Δεν αφήνουμε απορρίμματα στο δάσος.

- Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

- Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα.

- Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές τις περιόδους υψηλού κίνδυνου.

- Καθαρίζουμε τις ιδιοκτησίες μας από χόρτα, σωρούς ξερών κλαδιών και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την 19 η πυροσβεστική διάταξη, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 200 έως 5.000 ευρώ, για παραβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο, όπου βλέπετε την πυρκαγιά. Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής, σας ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία θεωρεί απαραίτητη. Σύμφωνα με τις στατιστικές, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ακούσια ή εκούσια. Υπενθυμίζεται δε ότι η εκούσια ή ακούσια πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το Νόμο.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. www.civilprotection.gr και στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Πέλλας.

Ο Διοικητής

Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News