Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Εκτός πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης έμεινε πλήθος αιγοπροβατοτρόφων


Εκτός από την τελευταία πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης έμεινε πλήθος αιγοπροβατοτρόφων λόγω της εφαρμογής νέου συστήματος πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήραν μειωμένα ποσά σε σχέση με αυτά που δικαιούνταν.

Την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν την συνδεδεμένη ενίσχυση, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, μεταφέρει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, ζητώντας όλοι αυτοί οι αιγοπροβατοτρόφοι, που έμειναν εκτός χωρίς να είναι αυτοί υπεύθυνοι, να τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση με το σύστημα πληρωμής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρόβλημα προέκυψε, όταν τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτρόφους που είχαν πιθανά απόκλιση της δήλωσης ΟΣΔΕ και της παραγωγής γάλακτος, να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, με καταληκτικό χρόνο έως 31/1/2021. Όμως αυτή η ανακοίνωση δεν στάλθηκε στα ΚΥΔ των οποίων από την μία έληξε η πιστοποίησή τους στις 31/12/2020 και από την άλλη λόγω του Lockdown, λόγω COVIT-19 πολλά ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι να μην πληροφορηθούν τη νέα αυτή εξέλιξη.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΚ και του ΠΕΚ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων, πολλοί συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, έμειναν εκτός πληρωμής. Αυτό έγινε, όπως πληροφορηθήκαμε, γιατί εφαρμόστηκε νέο σύστημα πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων.

Επισημαίνεται ότι πέρυσι όποιοι κτηνοτρόφοι δεν έπιαναν το όριο των 100 κιλών γάλακτος ανά θηλυκό ζώο που είχαν αιτηθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ για την συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων, πληρώνονταν με βάση όσα ζώα είχαν πιάσει αυτό το όριο στο συγκεκριμένο έτος.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτρόφους που είχαν πιθανά απόκλιση της δήλωσης ΟΣΔΕ και της παραγωγής γάλακτος, να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, με καταληκτικό χρόνο έως 31/1/2021.

Η ανακοίνωση αυτή, ωστόσο δεν στάλθηκε στα ΚΥΔ των οποίων επί πλέον έληξε η πιστοποίησή τους στις 31/12/2020, πέραν του προβλήματος που υπήρξε με το Lockdown, λόγω COVIT-19 και πολλά ήταν κλειστά.

Έτσι χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι δεν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πολλοί εξ αυτών, είχαν μείωση της παραγωγής τους, αφού το 2020 επανήλθε ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα, σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Υπήρξαν επί πλέον απώλειες ζώων, όπως και σοβαρή μείωση αποδόσεων γάλακτος, διότι λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, είχαμε υποσιτισμό των ζώων.

Οι συνάδελφοι αιγοπροβατοτρόφοι, που δεν πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν ευθύνη και είναι άδικο να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση τουλάχιστον για τον αριθμό των ζώων που έπιασαν το όριο των 100 κιλών γάλακτος το έτος 2020, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ζητάμε: Να πληρωθούν για το 2020, την συνδεδεμένη ενίσχυση με το σύστημα πληρωμής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί πέραν της αδικίας, που χωρίς δική τους ευθύνη θα υποστούν, τα χρήματα αυτά τα έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για την επιβίωσή τους.

2 σχόλια:

  1. Αγρότες και κτηνοτρόφους τους έχει πεταμενους η κυβέρνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ηταν ο Σηφης υπουργος θα κονομουσαμε μούρχετε να κλάψω που ειναι στην απ εξω το παλκάρ

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News