Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Θ. Τζάκρη: «Καμία δέσμευση για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Πέλλας»


Θεοδώρα Τζάκρη: «Καμία δέσμευση από την πλευρά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις προκαταβολές καθώς και για τον χρόνο καταβολής και το ύψος των αποζημιώσεων στους αγρότες της Πέλλας που επλήγησαν από τον παγετό»

Με γενικόλογες αναφορές απάντησε ο κ. Οικονόμου στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κ Θεοδώρα Τζάκρη με θέμα «Ο παγετός της 8ης και 9ηςκαι της 10 ης Απριλίου 2021 είναι η χαριστική βολή στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης η κ. Τζάκρη μετέφερε στον κ. Οικονόμου την απερίγραπτη απόγνωση των αγροτών και των οικογενειών τους στην Πέλλα, των οποίων η παραγωγή στις δενδροκαλλιιέργειες (ροδάκινα συμπύρηνα και επιτραπέζια, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μήλα, ακτινίδια αμύγδαλα, λωτοί κλπ) έχει εκμηδενιστεί εντελώς, εξαιτίας των έντασης και της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτές λόγω των ανοιξιάτικων παγετών στις 24, 25 και 26 Μαρτίου στις 8, 9 και 10 Απριλίου.

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην κατάρρευση του συνόλου της τοπικής οικονομίας διότι η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής θα συμπαρασύρει ένα μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, (μεταποιητικές, εμποριίας εισροών και εφοδίων, φυτωρίων, μεταφορικών κλπ.) που οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους στην αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας την ανάγκη υιοθέτησης ενός συνολικού προγράμματος παρέμβασης για το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας όπως έγινε στην περίπτωση του Ιανού. Αυτό σημαίνει: την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι το τελευταίο ευρώ, χορήγηση προκαταβολών με 5€/ δέντρο, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και επιπλέον απαλλαγή των αγροτών από τα εκτιμητικά τέλη καθώς και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους έναντι των αποζημιώσεων που είναι να λαμβάνουν, εφάπαξ επιχορηγήσεις, ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις (δόσεις, μείωση επιτοκίων κλπ) για τα χρέη των συνεταιρισμών, υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κ.λπ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου, μολονότι αναγνώρισε το μέγεθος της καταστροφής χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως πρωτόγνωρη, δεν προέβη παρά σε γενικόλογες αναφορές για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, εκτιμώντας ότι αυτό προσδιορίζεται χρονικά περίπου τότε που οι αγρότες θα ελάμβαναν τα χρήματα από την εμπορική διαχείριση της παραγωγής τους ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ.

Η κ. Τζάκρη τόνισε στην δευτερολογία της πως «αν μείνουμε μόνο στην συνήθεις διαδικασίες του ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν μιλάμε για αποζημιώσεις τύπου ΙΑΝΟΣ, όπως μας έταζαν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, αλλά για την συνήθη διαδικασία των αποζημιώσεων που σημαίνει πληρωμή των αποζημιώσεων τον Μάρτιο του 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ουδόλως έχει αντιληφθεί την έκτακτη ανάγκη στην οποία έχει βρεθεί η Πέλλα και η Ημαθία και έχει εγκαταλείψει τους παραγωγούς στο έλεός τους».

Η κ. Τζάκρη κλείνοντας την παρέμβασή της αναφέρθηκε και στην ανάγκη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα πιο βιώσιμου, καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντικό παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας καθώς και στα μέτρα ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζιακά δίχτυα, ανεμομείκτες, συστήματα τεχνητής βροχής κλπ) από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ως βασικά εργαλεία αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων που, εξαιτίας της όξυνσης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News