Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Όλα τα μέτρα που ισχύουν για εκκλησίες, πασχαλινό τραπέζι και απαγόρευση κυκλοφορίας


Με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα θα εορταστεί και φέτος το Πάσχα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη τη πολυπόθητη χαλάρωση.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο τραπέζι

Συγκεκριμένα, ο εορτασμός της Κυριακής του Πάσχα μπορεί να γίνει με τη συγκέντρωση μόνο δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ υπάρχει και σύσταση για τη διενέργεια self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πώς θα πάμε στην εκκλησία

Σε ό,τι αφορά στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Τα μέτρα για την περιφορά του Επιταφίου και Ανάσταση

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα, ενώ οι οι ειδικοί προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών με τήρηση των αποστάσεων και χρήση διπλής μάσκας.

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Ελλάδα Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα, δεδομένης της συγκυρίας, θα γίνει η υποδοχή του Αγίου Φωτός.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, «θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 1 Μαΐου 2021, με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Πριν την Τελετή Αφής θα προηγηθεί συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’».

Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίσει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταλήγοντας: «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από τις 3 Μαΐου που ανοίγει η εστίαση και για μία εβδομάδα, επεκτείνεται κατά μία ώρα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11 το βράδυ.

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News