Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Πρόταση του Χρ. Χουρσόγλου για τις καταστροφές του παγετού


Διαβάστε την ουσιαστική παρέμβαση του πρώην Αντιδημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Χουρσόγλου:

Σχετικά με τις καταστροφές του παγετού Μαρτίου - Απριλίου 2021 που έπληξαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του νομού Πέλλας στις δεντρώδεις καλλιέργειες (κερασιά, ροδακινά, βερικοκιά, δαμασκηνιά κ.α.):


Όλοι οι αρμόδιοι φορείς όλες τις προηγούμενες μέρες έχουν επισημάνει το μέγεθος της καταστροφής όπως αυτό έχει αποτυπωθεί και η τοπική αγροτική οικονομία συνολικά του νομού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Επειδή στην παρούσα φάση οι διαπιστώσεις όλων των ιθυνόντων προϋπάρχουν, απομένει να δούμε στην πράξη και τις προτεινόμενες λύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να περιοριστούν όσο μπορούν οι συνέπειες της οικονομικής καταστροφής τόσο στα αγροτικά νοικοκυριά, αλλά και συνολικά στην τοπική κοινωνία ολοκλήρου του νομού. Το κράτος σε προηγούμενη καταστροφή προ ολίγων μηνών λειτούργησε με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα και αναφέρομαι στον "Ιανό" του νομού Καρδίτσας. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κυρίου Δούκα, με απόφασή του η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε τα εξής:

- Απαλοιφή των εκτιμητικών τελών. 

-Καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων σε ένα μήνα μετά τη θεομηνία.

-Ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας και αποπληρωμή των αποζημιώσεων τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή.

-Απαλοιφή για τις πληγείσες καλλιέργειες, του πλαφόν που αφορά στη μέγιστη παραγωγή και κάλυψη του 100% της ζημιάς.

Ο ΕΛΓΑ προχώρησε ένα μήνα μετά την καταστροφή στην Καρδίτσα, τέλος Οκτωβρίου, σε προκαταβολή στρεμματική των καλλιεργειών και αμέσως μετά στη δεύτερη δόση προκαταβολής, τέλος Νοεμβρίου, αλλά και στην εξόφληση όλων των καταστροφών, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου του 2021.

Άρα, έχουμε ένα πρόσφατο προηγούμενο άμεσης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού και των αρμοδίων φορέων (ΕΛΓΑ) που σημαίνει με απλά λόγια ότι η εμπειρία προϋπάρχει. Το μόνο που χρειάζεται είναι ισχυρή πολιτική βούληση και οι θεσμικοί παράγοντες του νομού να πιέσουν ασφυκτικά ώστε το ίδιο να ισχύσει και στην Πέλλα!

Οι αγρότες και ο νομός Πέλλας το δικαιούνται!

6 σχόλια:

  1. Πολλά συγχαρητήρια. Καταπληκτική πρόταση.
    Εύγε κύριε Χρήστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιες προτοβουλίες έχει ανάγκη ο τόπος.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Χρήστος πάντα μας δίνει δείγματα σοβαρότητας και ενδιαφέροντος για τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Χρήστο. Πάντα μπροστάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι να εισακουστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News