Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Τα τρία σενάρια για το Πάσχα


Την ώρα που ο κορονοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, με 3.228 νέα κρούσματα, 73 νεκρούς και 776 διασωληνωμένους, κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα των πολιτών για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένει τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μη ρισκάρει ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και την αύξηση των διασωληνωμένων.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, ξεκαθάρισε σε ερώτημα για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα: «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό». Μάλιστα, στο ερώτημα για το αν προτίθεται να λάβει απόφαση για ελεύθερες μετακινήσεις ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των ειδικών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι "όχι"».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφορικά με το Πάσχα είναι:

α) Μετακινήσεις προς έναν μόνο προορισμό,

β) ταξίδι με αρνητικό self test,

γ) μετακινήσεις αναμεσά σε περιοχές με το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο.

Πώς θα κριθεί το άνοιγμα των μετακινήσεων σύμφωνα με τον Βατόπουλο

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εξηγεί ότι το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού κρίνεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες: «Αν έχουμε ένα ΡΤ κάτω από τη μονάδα, μια σταθερότητα στα κρούσματα και μια ελάττωση στην πίεση στο σύστημα υγείας, είναι κριτήρια τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα χρησιμοποιήσει για να προτείνει μια μεγαλύτερη χαλάρωση το Πάσχα».

Όπως πρόσθεσε «η επιτροπή και όλοι δεν κοιτάζουν μόνο τα κρούσματα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον καιρό που ανοίγει και τη δυνατότητα να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους».

«Όχι» από Σαρηγιάννη για άνοιγμα το Πάσχα

Ελαφριά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στα τέλη Απριλίου δείχνουν τα μοντέλα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο ίδιος, ωστόσο, τάσσεται κατά του ανοίγματος το Πάσχα. «Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην ανοίξουμε το Πάσχα. Με δεδομένο το να λειτουργήσει καλά το σύστημα με τα self test μπορούμε αναχαιτίζοντας το επιδημικό κύμα να φτάσουμε στα 2.000 – 2.500 κρούσματα τη μέρα το Πάσχα», σημειώνει.

Το αίτημα της Εκκλησίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αναφορικά με την Εκκλησία, οι ιεράρχες επιθυμούν να ανοίξουν οι ναοί κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

«Η ΔΙΣ αποφάσισε τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών, Αθηναγόρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News