Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Το νέο τοπίο στην αναζήτηση εργασίας: Ευκαιρίες και προκλήσεις με το εργαλείο της ψηφιακής συνέντευξης


Η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποιος αναζητά εργασία, παρουσιάζει τον εαυτό του και διεκδικεί μια θέση εργασίας.

Η επιδείνωση των εργαζομένων έχει καταστήσει ακόμη πιο ανταγωνιστική την αγορά με πολλούς περισσότερους διαθέσιμους και πρόθυμους να εργαστούν.

Η δραστική όμως αλλαγή που συντελέστηκε βρίσκεται στην αρχική γνωριμία εργοδότη και υποψήφιου υπαλλήλου.

Πλέον κάθε ένας που αναζητά εργασία χτυπά την πόρτα της εργοδοσίας προσπαθώντας να γίνει ελκυστικός μέσα από ένα email όπου προσπαθεί να αποσπάσει ένα απαντητικό μήνυμα για το επόμενο στάδιο.

Όμως σε συνθήκες πανδημίας καθιερώνεται πλέον και ήρθε για να μείνει η νέα μορφή συνέντευξης : Η ψηφιακή συνέντευξη.

Κι αν κανείς υποψιάζεται ότι απλώς έχει υποκατασταθεί η δια ζώσης γνωριμία (διαδικτυακή συνέντευξη) με μια βιντεοκλήση τύπου Skype, Viber κλπ μάλλον θα εκπλαγεί από τις εξελίξεις.

Η προσέγγιση του εργοδότη

Οι εργοδότες πλέον έχουν επιφορτιστεί με μια δυσλειτουργική κατάσταση, μια υπερ- φόρτωση βιογραφικών όπου η επιλογή των καταλληλότερων για πρόκριση στο επόμενο στάδιο είναι σχεδόν αδύνατη με την παραδοσιακή μορφή.

Εδώ λοιπόν έρχεται η τεχνολογία να προσφέρει εργαλεία και μεθόδους όπως η ψηφιακή συνέντευξη και τα διαδικτυακά τεστ αξιολόγησης.

Ψηφιακή Συνέντευξη

Η ψηφιακή συνέντευξη είναι εδώ η τομή και εκτός του ότι προσφέρει εξ αποστάσεως αξιολόγηση για όλους τους υποψηφίους επιπλέον εξασφαλίζει αμεροληψία, χωρίς βέβαια να αποφεύγει την κριτική σε τρωτά σημεία.

Η ψηφιακή συνέντευξη είναι διαφορετική από την διαδικτυακή (πχ Skype, Messenger, Teams, Viber κλπ).

Η ψηφιακή συνέντευξη διενεργείται ασύγχρονα, πραγματοποιείται δηλαδή χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία συνεντεύκτη (recruiter). Ο υποψήφιος βιντεοσκοπεί τις απαντήσεις που έχει ετοιμάσει για μια σειρά θεμάτων και ερωτήσεων που του υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα του οργανισμού υποδοχής. Αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο για την αρχική διαδικασία επιλογής από την επιχείρηση όσων θα προκριθούν σε δια ζώσης γνωριμία ή επόμενο στάδιο. Είναι ξεκάθαρα απρόσωπη αφού ο υποψήφιος βρίσκεται σε χώρο που έχει προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει, μπροστά στην κάμερά του και καλείται να απαντήσει στα ζητούμενα, παρουσιάζοντας φυσικά και την υποψηφιότητά του.

Οι πρώτες έρευνες μέσα στο 2021 δείχνουν ότι αυτή η συνέντευξη δημιουργεί πίεση στους υποψηφίους αφού θεωρούν ότι έχουν απωλέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα να παρουσιάσουν επαρκώς τον εαυτό τους πρόσωπο με πρόσωπο με τον αξιολογητή.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση βέβαια κανείς θα παρατηρήσει και πλεονεκτήματα όπως η αμεροληψία του συστήματος αφού οι απαντήσεις του υποψηφίου εισάγονται προς επεξεργασία σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης Big Data (μεγάλα δεδομένα) και επομένως αποφεύγονται τα στερεότυπα, η ανθρώπινη μεροληψία και προκατάληψη.

Βεβαίως όπως κάθε αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει αντίσταση και θα υποστεί τη βάσανο της κριτικής μέχρι να εκλεπτυνθεί επαρκώς και να περιβληθεί από εμπιστοσύνη και υψηλή αξιοπιστία.

Ωστόσο αυτή η μέθοδος προ-αξιολόγησης υποψηφίων (pre hire assessment) φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει και ίσως και σε υψηλότερα επίπεδα επιλογής, αφού δείχνει να προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να κριθούν αντικειμενικά για τις δεξιότητές τους, τα ταλέντα τους και ίσως να διεκδικήσουν δικαιότερες αμοιβές.

Στη χώρα μας οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται σίγουρα πιο αργά, ωστόσο δεν θα πρέπει να υποεκτιμήσουμε το γεγονός ότι η πανδημία και η τηλεργασία οδηγεί ακόμη περισσότερους κυρίως νέους να αναζητούν δουλειά εκτός συνόρων, χωρίς να χρειάζεται να ξενιτευθούν. Και εκεί ο ανταγωνισμός ήδη προετοιμάζεται για την ψηφιακή συνέντευξη!

Γιόρτσος Α. Γεώργιος

Δντής Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News