Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ανοιχτό το lockdown στη Θεσσαλονίκη - Ποιο είναι το σχέδιο μέχρι τον Μάρτιο


Την απόφαση να προχωρήσει σε “κάθαρση” από την πανδημία έχει λάβει η κυβέρνηση μετά από σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Οι κινήσεις θα γίνουν “χειρουργικά”, με τη μέγιστη προσοχή. Με στενή καθημερινή παρακολούθηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και με τη λήψη σκληρών μέτρων και lockdown εάν χρειαστεί σε κάθε πόλη, δήμο και Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Η αρχή των lockdown έγινε με την Αττική, στην οποία εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και η απότομη μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Προβληματισμός, ωστόσο, υπάρχει και για πολλές ακόμη περιοχές, στις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος της εκθετικής διασποράς. Ο φόβος των ειδικών εστιάζεται τώρα στην πιθανότητα να ελεγχθεί η επιδημία στην Αττική και να “ξεφύγει” σε κάποια άλλη περιοχή.

Σειρά στο καθολικό lockdown αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη. Εκεί, κατά την τελευταία εβδομάδα σημειώνονται τριψήφιοι αριθμοί νέων λοιμώξεων και υπάρχει αυξημένη ανησυχία.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά το επόμενο διάστημα. 

“Σκληρά” lockdown μέχρι τους εμβολιασμούς του Μαρτίου

Αν οι “κόκκινες” περιοχές αυξηθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις και οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα.

Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το οριζόντιο κλείσιμο του λιανεμπορίου, η επιστροφή όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση, αλλά ακόμη και το καθολικό lockdown σε επίπεδο επικράτειας.

“Δεν θα κρυφτώ. Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού”, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης (9/4), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί”.

Στον σχεδιασμό της πολιτείας είναι τώρα να παραμείνει η πανδημία σε “χαμηλά” διαχειρίσιμα επίπεδα, μέχρι παραλάβει η χώρα μας σχεδόν 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσα στο Μάρτιο, για να θωρακιστεί το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού: οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

“Ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το παρασκήνιο με την απόφαση του lockdown στην Αττική

Στην προηγούμενη σύσκεψη της Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή (5/2), ήταν η πρώτη φορά που είχε τεθεί επί τάπητος η πιθανότητα του καθολικού lockdown στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η απόφαση καταψηφίστηκε καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπήρχε το “μπαράζ” εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αθήνας που ακολούθησε το επόμενο τριήμερο.

Ταυτόχρονα μερίδα των Επιδημιολόγων και Παιδιάτρων διαφωνούσαν με την επιστροφή των παιδιών του Δημοτικού και Γυμνασίου της πρωτεύουσας, σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Η αυξανόμενη επιβάρυνση των νοσοκομείων, όμως, από το Σάββατο και μετά θορύβησε τους επιστήμονες. Και οδήγησε τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου καταθέτοντας νέα έκτακτη επιδημιολογική έκθεση στον πρωθυπουργό, με την οποία τον ενημέρωνε για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Αθήνα.

Lockdown στην Αττική με 16 ψήφους υπέρ και 8 “λευκά”

Στη έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας (9/2) που πραγματοποίησαν οι Επιδημιολόγοι της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, η απόφαση για καθολικό “lockdown” στην Αττική φαίνεται ότι είχε δρομολογηθεί ήδη από τις τελευταίες ανησυχητικές επιδημιολογικές εξελίξεις.

Αν και 16 επιστήμονες (οι δύο στους τρεις) ψήφισαν υπέρ του καθολικού lockdown, οι 8 έδωσαν “λευκή” ψήφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν διαφωνούν με την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων στην Αττική, αλλά δηλώνουν αντίθετοι συνολικά με το κλείσιμο των σχολείων.

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αθήνας

Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική δεν θα περιοριστεί άμεσα τις επόμενες μέρες. Η αύξηση των νοσηλευομένων με κορονοϊό ασθενών στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς θα επιδεινωθεί παρά το lockdown, ενώ ενδέχεται να πιεστούν σημαντικά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αυτό θα συμβεί γιατί αναμένεται να εισαχθούν στις ΜΕΘ αρκετοί από τους ασθενείς που βρέθηκαν πρόσφατα στα νοσοκομεία.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το μεγάλο ιικό φορτίο στην Αθήνα να δώσει ακόμη και πολλές εκατοντάδες κρούσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι εάν τηρηθούν σωστά τα νέα μέτρα, μέχρι τη λήξη του lockdown στο τέλος του μήνα, το πανδημικό κύμα θα έχει περιοριστεί.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες στο λεκανοπέδιο είναι 758 (σε σύνολο 1.367 σε όλη τη χώρα), σε ΜΕΘ Covid-19 είναι 170 (σε σύνολο 305 στην Επικράτεια), εκ των οποίων οι 150 (260 σε όλη τη χώρα) σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News