Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Έκτακτα μέτρα για το Σαββατοκύριακο - Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη


Αγωνιώδη προσπάθεια κάνουν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να εφαρμόσουν την ορθότερη λύση που θα βάλει φρένο στην έξαρση των κρουσμάτων, συνυπολογίζοντας την κόπωση των πολιτών και τις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας που παρουσιάζει εμφανείς αρρυθμίες.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μελετήσει τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το πακέτο περιοριστικών μέτρων που θεωρεί πιο αποδοτικό για την αναχαίτιση της πανδημίας, τη στιγμή που αυξάνονται δραματικά οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αττική που «σέρνει τον χορό» στη διασπορά του κορονοϊού, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη που τείνει να «κοκκινίσει» και ο ολόκληρος ο νομός Αχαΐας, εκτός από την Πάτρα. Και παρότι μερίδα ειδικών έχει προτείνει την επιστροφή σε ολικό lockdown, όπως όλα δείχνουν, δεν προκρίνεται η λύση αυτή – μέχρι στιγμής- για την Αττική, λόγω μεγάλου όγκου του πληθυσμού και ανελαστικότητας ορισμένων δραστηριοτήτων.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Για πρώτη φορά ο κορονοϊός «χτυπά» και τα σχολεία – δημοτικά και νηπιαγωγεία- καθώς εντοπίζεται από τους επιδημιολόγους μεγάλη διασπορά, η οποία πιθανότατα σχετίζεται με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Μερίδα ειδικών προτείνει την επιστροφή των μαθητών στη τηλεκπαίδευση για τις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι αποτελεί έσχατη λύση για εκείνη το να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των σχολείων, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών, να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμας, edu.testing.gov.gr, για να κάνουν δωρεάν τεστ Covid.

Έκτακτα μέτρα για το Σαββατοκύριακο

Στην κυβέρνηση εξετάζεται σοβαρά η λήψη αυστηρότερων μέτρων όπως πχ. να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική το Σαββατοκύριακο (όχι καθημερινές) και να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους υγείας, εργασία και συνοδεία κατοικίδιου.

Παράλληλα, αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 18:00 και στη συμπρωτεύουσα. Όπως είναι λογικό, το μέτρο αυτό θα φέρει ανατροπή και στη λειτουργία των καταστημάτων, τα οποία θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά στις 17:00, για να δίνεται μία ώρα περιθώριο στους πολίτες και τους εργαζόμενους να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για πρόσθετα μέτρα όπως:

- Περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ Δήμων

- Τοπικές απαγορεύσεις

- Κατάργηση του «click in shop», δηλαδή λειτουργία μόνο με την μέθοδο του click away

- Αύξηση της τηλεργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News